Ladataan
Uutiset Elämänmeno Puheenvuoro Urheilu Koronavirus Näköislehti Live Kaupallinen yhteistyö Blogit

Herkkureseptikirja syntyi rakkaudesta auttamiseen- Seurakunnan tiettävästi ensimmäisen reseptikirjan tuotto menee lähetystyön hyväksi

Keltaisen teltan herkkureseptikirjaan on koottu Mänttä-Vilppulan seurakunnan vapaaehtoistyöntekijöiden lahjoittamat 18 reseptiä. Ne on kaivettu laatikoiden kätköistä ja jalostettu lähetyskahvilan käyttöön. – Reseptit ovat ei-kevytversioita. Niissä on runsaasti voita ja sokeria, Erittäin salaisen suklaakakun reseptin kirjaan lahjoittanut Teija Elers kertoo. Rauha Seppälän Kardemummapullan resepti on 65–70 vuotta vanha ja äidiltä peritty. – Kun olin pieni, äiti leipoi tätä pullaa kotona Kärsämäellä. Taikina nostetaan lusikalla nokareiksi pellille tai sen voi levittää pellille, ja leikata paistamisen jälkeen paloiksi. Mirja Jokelan Mimma-mamman porkkanakakun resepti on vanha, jo sotavuosina kotona herkkua leivottiin niistä aineksista, mitä maalla oli. – Mummulassa oli aina munia, maitoa ja porkkanoita. Kerran piti äkkiä saada kotona tarjottavaa kun tultiin reissusta, ja jalostin vanhaa ohjetta. Se on helppo, hyvä ja halpa tarjottava. Kakun Mimma-mammaksi nimesi lapsenlapsenlapseni. Birgitta Rantasen Seitsemän minuutin kakku saa nimensä siitä, että aineet sekoitetaan ensin keskenään ja sitten vatkataan sähkövatkaimella seitsemän minuuttia. – Tämä on vaiherikas kakku ja tulee mielialan mukaan, kun sitä voi maustaa erilaisilla aineilla, vaikkapa murukahvilla tai pieneksi leikatuilla ananaspaloilla. Itse olen tehnyt tätä vuodesta 1955. Torin lähetyskahvilassa myydään muun muassa Mauno Mäkisen Torisämpylöitä, joiden reseptin hän kehitti testaamalla eri aineiden seossuhteita, jotta sai taikinan kohoamaan hyvin. – Yli kymmenen vuotta olen sämpylöitä leiponut, ja kaikki on syöty. Annikki Mäkisen Herkkuvohvelit ovat lähetyskahvilan suosittu sisäänheittotuote. Kun Mäkinen tuli vapaaehtoistyöhön mukaan yli 14 vuotta sitten, hän ei ollut ennen vohveleita leiponut. Neuvoja antoi Mirjami Sievi , ja siitä alkoi herkun kehitystyö. Noin 40 vuotta vapaaehtoistyötä tehnyt Ritva Lenkkeri antoi kirjaan viime talvena keksimänsä gluteenittoman peltipiirakan ohjeen. – Mittasin aineet ja kirjoitin ne lapulle. Vein maistiaisia Tammirannan keskiviikkokahville, ja resepti päätyi kirjaan. Voisarvien opissa leipomossa Maritan voisarvien ohje on alun perin leipurimestari Risto Heliniltä . – Ohje on 70 vuotta vanha. Olin nuorena leipomossa työssä, ja Helin opetti minua leipomaan voisarvia. Niitä on myyty torilla alkoholistityön hyväksi, Marita Markkula kertoo. Anneli Turjan Helppo omenapiirakkaohje on saatu tyttärentyttäreltä Eeviltä kymmenkunta vuotta sitten. – Tämä resepti on helppo, johon sopii täytteeksi omena, raparperi tai marjat. Sikke Sumari neuvoi, että kun rutistaa leivinpaperin palloksi ja laittaa taikinan sen päälle, piirakan saa helposti vuoasta irti. Kyllikki Lahtinen antoi kirjaan reseptin Mummon voesilimäpullat. – Äiti laittoi voeta runsaasti pullan päälle ja sokeria kunnolla. Muistan jouluaikaan 1950-alussa, kun meillä maalla saatiin ensimmäistä kertaa valkoisia vehnäjauhoja. Äiti ei uskaltanut leipoa kalliista jauhoista, vaan miehen tädit leipoivat joulupullat. Mukana yksi pääruokaohje Jukka Karppinen antoi kirjaan Meriupseerikanapadan reseptin. – Olin armeijassa merivoimissa 1978 ja ystävystyin Saukka Laakson kanssa. Hän kutsui 1980-luvulla purjeveneretkelle Turun saaristoon ja retkieväänä meillä oli tätä edellisenä päivänä valmistettua kanapataa. Se tarvitsi vain lämmittää. Muut reseptin antajat ovat Christine Marc , Jaana Virkkunen , Airi Jaakkola , Irma Latonen , Mirja Salminen ja Maija-Liisa Mäkinen . Lähetyskahvilasta nimensä saaneen Keltaisen teltan herkkureseptikirjan painos on 400. Kirja tulee myyntiin 23. heinäkuuta. Tuotto käytetään lyhentämättömänä lähetystyön hyväksi.