Uutiset Elämänmeno Puheenvuoro Urheilu Näköislehti Kaupallinen yhteistyö Verotiedot Blogit

Jouluähky on ohi – uutenavuonna kokkikin pääsee juhlimaan

Keittiömestari Maija Poutanen arvelee, että jouluähkyn jälkeen ihmiset kaipaavat jotakin kevyempää. –Esimerkiksi äyriäiset, salaatit ja pikkusuolaiset ovat kevyitä uudenvuoden herkkuja. Esimerkiksi simpukkakeiton voi kätevästi valmistaa ennakkoon. Kun ruokailun aika siten lähestyy, sen kiehauttaa valmiiksi muutamassa minuutissa. Jos pöytäkin on valmiiksi katettu, ehtii kokkaaja itsekin nauttia juhlasta ja seurustelusta, Puotanen neuvoo. Erityisen helppo vaihtoehto kokkaajalle on raclette-grillin käyttö uudenvuoden juhlassa. –Grilli vain kuumaksi juhlapöytään, ja vieraat saavat itse laittaa valmiiksi marinoidut lihapalat, vihannekset tai katkaravunpyrstöt grillille kuumenemaan. Tämä on herkullinen ja helppo juhlaruoka, Poutanen toteaa. Sinisimpukkakeitto 1 kg eläviä sinisimpukoita 1 pilkottu sipuli 1-2 valkosipulin kynttä hienonnettuna 2 dl kuivaa valkoviiniä 0,5 dl vettä 5 dl ruokakermaa musta- ja valkopippuria yrttejä maun mukaan: rosmariini, tilli, salvia, timjami, persilja suolaa Pese simpukat hyvin ja poista simpukan "parta". Huomioi, että jokaisen simpukan tulee olla ehjä ja niiden pitää olla kiinni tai niiden pitää sulkeutua ennen keittoa. Kuullota sipuli ja valkosipuli voissa (kattila tai ruukku) kunnes sipulit ovat kullanruskeita. Lisää viini, vesi, kerma ja mausteet. Anna liemen kiehua hiljalleen muutama minuutti. Lisää simpukat ja peitä kannella. Ravista kattilaa silloin tällöin. Anna simpukoiden kiehua kovalla lämmöllä 2-3 minuuttia. Simpukat ovat kypsiä, kun ne ovat auenneet. Mikäli simpukka ei aukea, se on syömäkelvoton. Patonki sopii hyvin simpukkakeiton kanssa. Välimerellinen kinkkuperunasalaatti 300 g kiinteitä perunoita ohuina viipaleina 2 rkl ruokaöljyä suolaa, valkosipulirouhetta, mustapippuria 200 g kinkkikuutioita 100 g krissikkatomaatteja halkaistuna suolaa, sokeria, basilikaa, öljyä 100 g salaattisekoitusta 70 g verkkomelonia tai hunajamelonia paloina 70 g tummia viinirypäleitä puolitettuina 50 g punasipulia ohuina puolirenkaina 50 parmesaanilastuja (1 rkl kapriksia) Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen. Viipaloi kuoritut kiinteämaltoiset perunat noin 2 mm vahvuisiksi siivuiksi kulhoon. Lisää öljy ja mausteet. Sekoita hyvin ja levitä viipaleet uunipellille leivinpaperin päälle. Lisää pellille perunoiden viereen kinkkukuutiot ja halkaistut tomaatit. Mausta tomaatit suolalla, sokerilla ja basilikajauheella. Paahda uunissa noin 10 minuuttia 200 asteessa (varmista, että perunat ovat kypsiä.) Valmista sillä aikaa salaatti muutoin valmiiksi. Huuhtele salaattisekoitus kylmällä vedellä ja valuta kuivaksi. Paloittele meloni, halkaise rypäleet ja viipaloi punasipuli. Kokoa salaatti kerroksittain ja lisää päälle parmesaanilastut ja kaprikset. Salaatinkastike 5 rkl öljyä 2 rkl balsamiviinietikkaa 1 rkl sokeria tai juoksevaa hunajaa 0,5 mm suolaa 0,5 mm sitruunapippuria Sekoita salaattikastikeainekset keskenään ja lusikoi salaatin päälle. Tarjoile salaatti hyvän viini ja patongin kera. Pohjanmaan Isokyrössä toimivan Kyrö Distillery Companyn Napue Gin valittiin vuonna 2015 maailman parhaaksi giniksi klassisen gin tonic -drinkin ainesosana. Isokyröläinen gini voitti Iso-Britanniassa järjestetyn, alalla merkittävän International Wine and Spirits Competitionin (IWSC) Gin and Tonic -kilpailun. Tässä drinkin ainesosat: Jäitä 4 cl Napue giniä 1,5 dl tonicia Jäisiä puolukoita Rosmariinin oksia "Simpukkakeiton voi kätevästi valmistaa ennakkoon. Kun ruokailun aika siten lähestyy, sen kiehauttaa valmiiksi muutamassa minuutissa.