Uutiset Elämänmeno Puheenvuoro Urheilu Näköislehti Kaupallinen yhteistyö Verotiedot Blogit

Vielä ehdit tehdä simaa vapuksi – Näin juhlajuoma valmistuu nopeasti

Siman valmistus vie kolme päivää, joten vielä ehtii mainiosti. Kotitalousneuvoja Pilvi Manninen Pirkanmaan Martoista antaa marttojen reseptin, jolla valmistuminen vie kolme päivää. On myös reseptejä, joiden mukaan siman valmistuminen vie viikon tai hieman kauemmin. Näiden ohjeiden mukaan simaa pidetään jääkaapissa pulloissa noin viikko ennen kuin se on juomakelpoista. Toisten mielestä pitkään kestänyt valmistus tuo paremman maun kuin niin kutsutut pikareseptit. Voiko siman valmistumista nopeuttaa, jos päättää valita hitaamman valmistustavan? –Käymistä ei pidä yrittää nopeuttaa esimerkiksi laittamalla ohjetta reilummin hiivaa. Mitkä ovat suurimmat ongelmat simanteossa? –Yleisin ongelma on, että hiivaa laitetaan liian paljon. –Juoman valmistumista voi koettaa nopeuttaa käyttämällä simaa huoneenlämmössä hieman ohjetta pidempään. Marttojen simaresepti …ja ohjeet 5 l vettä 350 g sokeria 350 g fariinisokeria 2 sitruunaa nokare hiivaa 1. Pese sitruunat ja kuori niistä keltainen osa perunankuorimaveitsellä. 2. Poista sitruunoista kuoren valkoinen osa ja leikkaa hedelmäliha viipaleiksi. 3. Pane sitruunaviipaleet, sitruunankuoren keltainen osa ja sokeri kulhoon. 4. Kuumenna puolet vesimäärästä kiehuvaksi ja kaada sima-ainesten päälle. 5. Sekoita ja anna seistä jonkin aikaa kannen alla. 6. Lisää loput vedestä kylmänä. 7. Lisää hiiva, kun liemi on huoneenlämpöistä. 8. Anna olla huoneen lämmössä kunnes se alkaa vähän käydä, noin päivän ajan. 9. Pane puhtaisiin pulloihin muutama rusina ja yksi teelusikallinen sokeria. 10. Siivilöi sima pulloihin. 11. Korkita löyhästi. 12. Vie viileään paikkaan. 13. Käytä niin kauan, että rusinat ovat nousseet pinnalle. Tähän kuluu yleensä muutama päivä. "Yleisin …ongelma on, että hiivaa laitetaan liian paljon."