Uutiset Elämänmeno Puheenvuoro Urheilu Näköislehti Kaupallinen yhteistyö Verotiedot Blogit

Pääkirjoitus: Mitä uutta on armeijan kasvisruoassa?

Kova keskustelu nousi siitä, että varusmiespalveluksessa aletaan tarjota kaksi kasvisruoka-ateriaa kaikille viikossa. Siis kaksi viikossa, ei edes samana päivänä. Onko tässä jotain kovin uutta suomalaiseen ruokavalioon? Voi olla, että nykyisin ihmiset ovat niin vauraita, että joka aterialla on tarjolla lihaa. Näin ei kuitenkaan ole ollut kovinkaan kauaa, eikä ole vieläkään kaikissa perheissä. Puolustusministeri on pyytänyt selvitystä asiasta ja lausunut, että kyse olisi ideologisesta tuputuksesta, kun ruokaansa ei voi valita. Kannattaisi tutustua todellisuuteen; eivät kaikki voi tosiaankaan aina ruokaansa valita, ja voisipa edellisten sukupolvien kertomasta päätellä, että etenkään sota-aikaan se ei ollut mahdollista. Onko jotenkin eri asia, että vaikkapa pinaattilettuja on tarjolla aterialla kuten nyt, vai että niitä on tarjolla "kasvisruokana"? Tämä ruokalaji on yksi varusmiesten suosiossa olevista, ja sitä syödään suomalaisissa kodeissa ihan arkisesti kuten monia muitakin kasvisruokia. Siitäkin jo ollaan huolissaan, että kasvisruokatarjoilu ajaa varusmiehet sotilaskotiin syömään pullaa ja pizzaa. Näinkö ei siis nykyään tapahdu? Eiköhän pääasia ole se, että ruoasta saa riittävästi energiaa suorituakseen päivän palveluksesta. Huomiota voisi kiinnittää enemmänkin siihen, että ruokaa on tarjolla riittävästi. Ruoan loppumisesta muun muassa metsäleireillä ovat varusmiehet purnanneet julkisuudessa enemmän kuin ruoan laadusta.