Uutiset Elämänmeno Puheenvuoro Urheilu Näköislehti Kaupallinen yhteistyö Verotiedot Blogit

Mielipide: Voivatko määräykset lisätä ruokahävikkiä?

Meneillään on kampanja ruokahävikin vähentämiseksi. Hyvä. Mänttä-Vilppulassa kampanjaa toteuttaa Jenna Routasaari , mistä suuri kiitos hänelle. Mutta olisiko edelleen mahdollista, että laki/direktiivi voisi lisätä hävikkiä? Epäilys herää, kun muistelen Mäntän yläasteen ja lukion ruokailua, josta minulla suursyömärillä on pelkästään hyviä muistoja – direktiivistä huolimatta. Ainakin 80-luvulta lähtien pistettiin ruokalassa ylijääneet sapuskat kylmään ja niitä sai syödä seuraavana päivänä. Oli siis mahdollisuus valita kahdesta ruokalajista paremmin maistuva - tai nauttia molemmista. Joskus vuosituhannen vaihteen tienoilla tuli direktiivi, joka kielsi koulu- ja muitakin työpaikkaruokaloita tarjoamasta edellisen päivän ruokaa. Edes sikaloihin sitä ei saanut tarjota. Pelättiin salmonellaa. Täysin syömäkelpoiset syötävät päätyivät kaatopaikalle tai parhaimmillaan kompostiin. Minä en kyllä tyytynyt siihen. Keittiössämme valmistettiin erikoisherkukseni muodostunutta italiansalaattia, joka oli lisukkeena muistaakseni pinaattilättyjen kanssa. Syyllistyin rikokseen yllyttämiseen, jonka seurauksena emännät piilottivat ruokatunnilta jääneen herkun kylmiöön ja antoivat minulle ainoana ulkopuolisena luvan käydä siellä. Yleensä italialaista oli tarjolla maanantaina. Sitä riitti koko viikoksi kukkuralautasellinen päivän menun mukaisen ruoan alkupaloiksi. Sitäkin ilmaantui lautaselleni kukkurainen annos. Ja alkupalojen alkupaloiksi otin emäntien valmistamaa tuoresalaattia. Nami nami. Viikonlopun yli italialaista ei säilytetty, vaan muutama lusikallinen sitä saattoi mennä kompostiinkin. Nyt sallinee direktiivi koulujenkin myydä tai antaa ylijäämäruokia ulkopuolelle, mutta estääkö jokin määräys edelleen jossakin tapauksessa terveen järjen käytön hävikin vähentämisessä? Juha Nikulainen