Uutiset Elämänmeno Puheenvuoro Urheilu Näköislehti Kaupallinen yhteistyö Verotiedot Blogit

Nuorisokeskus Marttinen voitti sarjansa Luomu SM 2018 -kilpailuissa

Luomu SM 2018 voittajat julkistettiin 18. lokakuuta Luomu Elintarvikepäivässä Finlandia-talolla. Luomun SM titteleistä kilpailtiin viidennen kerran. Tänä vuonna haettiin eniten luomua käyttävien toimijoiden lisäksi, eniten luomun osuuttaan lisänneitä. Nuorisokeskus Marttinen voitti sarjansa keskisuuri julkinen toimija. Marttiselle luomu- ja lähiruoka on ollut tärkeää jo pidemmän aikaa, Luomunportaat-ohjelmaan Marttinen liittyi vuonna 2008. Luomu SM -tittelistä kilpailtiin kaikkiaan kuudessa sarjassa. Tänä vuonna neljään sarjaa kuudesta löytyivät uudet voittajat. Luomu SM kilpailu on avoin kaikille ammattikeittiöille ja tavoitteena on löytää Suomessa eniten luomua tarjoavat julkiset ruokapalvelut ja yksityiset ravintolat. Sarjoja on kaikkiaan kuusi ja lisäksi tänä vuonna etsittiin eniten luomun käyttöä lisännyttä julkista ja yksityistä toimijaa. Luomu SM on osa Portaatluomuun-ohjelman toimintaa. Nuorisokeskus Marttinen on opetus- ja kulttuuriministeriön valvoma ja tukema valtakunnallinen nuorisokeskus. Nuorisokeskus on 25 toimintavuotensa aikana kasvanut korkeatasoiseksi ja osaavaksi monipuolisesti palvelevaksi keskukseksi. Marttiselle tärkeät arvot: yhdenvertaisuus, osallisuus, yhteisöllisyys ja yksilöllisyys, elämän ja ympäristön kunnioittaminen ovat osa koko toimintaa. Tähän sisältyy luonnollisesti kestävä kehitys ja luomu- ja lähiruoka on ollut tärkeä osa toimintaa jo pidemmän aikaa. Luomunportaat-ohjelmaan Nuorisokeskus Marttinen liittyi vuonna 2008 ja sieltä ensimmäiseltä portaalta on noustu kuudesta portaasta viidennelle ja sen myötä saatu kolme luomutähteä. Tästä tieto saatiin lokakuun 2018 alussa. Ympäristöasiat ovat aina Nuorisokeskus Marttisessa lähellä sydäntä. Käytössä ovat kotimaiset raaka-aineet aina kun mahdollista, muun muassa liha ja maitotuotteet ovat suomalaisia. Marttisessa ei käytetä ylikalastettuja kalalajeja, vaan lähivesistä nousevaa kuhaa ja haukea, joka jalostetaan esimerkiksi haukipihveiksi. Kasvisten sesongin mukainen käyttöä on keittiöllä tärkeässä roolissa. Vuonna 2008 Marttinen pääsi ensimmäinen portaalle viljatuotteilla ja myös yrteillä, joita edelle tuottaa yksi keittiön omista kokeista. Vuosien kuluessa valikoima on lisääntynyt esimerkiksi läheltä tulevilla luomumarjoilla; mansikalla, vadelmalla ja saskatoonilla. Tällä hetkellä lähes kaikki viljatuotteet ovat luomua ja viime vuonna vaihdettiin kahvi luomukahviksi. Volyymituotteina Marttisessa on jauhot, puurohiutaleet, kanamunat ja laktoositon maito ja piimä. Kahvin vaihto oli yksi syy Nuorisokeskuksen ravintolan noususta viidennelle portaalle. Marttisen keittiö käyttää vuodessa noin 300 kiloa kahvia, tämän on noin 600 pakettia vuodessa ja reippaat 11 pakettia viikossa. Tämän Luomu SM voiton myötä pitkäjänteiselle kehittämistyölle saatiin hieno tunnustus.