Ladataan
Uutiset Elämänmeno Puheenvuoro Urheilu Näköislehti Kaupallinen yhteistyö Blogit

Satojen ateriat tulevat uudelta yhtiöltä – Mänttä-Vilppulan ja Juupajoen ruokapalveluyhtiö aloittaa vuoden alusta

Satojen asukkaiden aterioiden tuottaja vaihtuu vuoden alussa Mänttä-Vilppulassa ja Juupajoella, kun kuntien yhteinen yhtiö Justiina Ateriapalvelut käynnistää toimintansa. Toimitusjohtaja Tiina Kytömäki korostaa, että asiakkaiden kannalta mikään ei muutu. Ateriat tulevat kuten ennenkin, eivätkä aterioiden taksat kallistu. –Asiakkaiden ei tarvitse tehdä mitään, ja laskut tulevat entiseen malliin Mänttä-Vilppulan kaupungilta. Ateriayhtiöön siirtyvät sosiaali- ja terveyspuolelle tuotetut ruokapalvelut, eli Mäntänvuoren Terveys Oy:lle valmistetut ruuat. Mänttä-Vilppulan ja Juupajoen koulut ja päiväkodit eivät ole mukana Justiina Ateriapalveluissa. –Laskennallisia suoritteita on noin 400 000 vuodessa, eli noin 75 000 aamupalaa, 180 000 lounasta, 75 000 päiväkahvia, 75 000 päivällistä ja 75 000 iltapalaa. Lounaiden määrää selittää se, että pelkkiä lounaita syövät esimerkiksi ruokasaliasiakkaat, kotiateria-asiakkaat, kehitysvammaisten työtoiminnot ja henkilökunta. –Kokopäiväasiakkaita meillä on noin 200. He asuvat hoivakodeissa ja tehostetussa palveluasumisen yksiköissä. Ruokasaleissa käy noin 150 asiakasta ja ikäihmisten kotiaterioita toimitetaan päivittäin noin 170, Kytömäki kertoo. Juttu jatkuu kuvan jälkeen. Ikäihmisten ateriapalvelujen taksat vahvistaa Mänttä-Vilppulan ja Juupajoen yhteinen peruspalvelulautakunta. Yhteistyö on tiivistä Mäntänvuoren Terveys Oy:n kanssa. –Justiina Ateriapalvelujen tavoite on tuottaa yhdenmukaiset palvelut koko alueella. Juupajoella muuttui lokakuun lopussa se, että Juupakodin keittiö siirtyi valmistuskeittiöksi. –Mänttä-Vilppulassa kaikki keittiöt ovat valmistuskeittiöitä, eli poikkeamme vallitsevasta valtakunnallisesta linjasta. Olemme saaneet näin huomattavia säästöjä aikaan, Kytömäki kertoo. Tilat vuokrataan Ateriayhtiö vuokraa tilat kaupungilta ja kunnalta. Ruokaa valmistetaan Mäntän Sarapihassa, Vilppulan Punatulkussa ja Juupajoen Juupakodissa. Juupajoen kotiateriat tuotetaan koulukeskuksen tiloissa. Justiina Ateriapalveluissa on töissä 18 henkilöä. Mänttä-Vilppulan ruokapalveluista siirryttiin entisin työehdoin, Juupajoella rekrytoidaan yksi ruokapalveluista vastaava henkilö. –Henkilöstö on suhtautunut todella hyvin ja luottavaisesti yhtiöön. Meiltä on kysytty, tuleeko kylille ruokapaikkaa, mutta keskitymme nykyisen toiminnan jatkamiseen. Olemme tähän asti tarjonneet isoihin urheilutapahtumiin ruokapalveluja viikonloppuisin, esimerkiksi nuorten isoille leireille. Yhtiö ostaa kaupungilta, kirjanpidon, palkanlaskennan, henkilöstöhallinnon ohjelmat sekä it-palvelut ja ohjelmat. Ulkomailta ei osteta halpuuden vuoksi Yhtiön tavoitteena on tuottaa turvallisia ja terveellisiä ruokapalveluita kustannustehokkaasti ja laadukkaasti kuntien ikäihmisille, henkilökunnalle ja kuntien kannalta markkinoille tapahtumaan toimintaan. –Lähiruoka tarkoittaa lähellä tuotettua ja mahdollisimman paljon itsetehtyä ruokaa. Yhtiön työntekijät valmistavat ruokaa lähellä asiakkaita. Meillä on kotimaiset lihat ja maitotuotteet, eikä osteta ulkomailta raaka-aineita siksi, että saadaan halvalla. Yhtiö jatkaa samojen raaka-aineiden tuottajien kanssa Keuruun ja Multian kanssa muodostetussa hankintarenkaassa. Mänttä-Vilppula omistaa Justiina Ateriapalveluista 83 prosenttia ja Juupajoen kunta 17 prosenttia. Matilainen puheenjohtajaksi Yhtiön hallitukseen kuuluvat Mänttä-Vilppulasta puheenjohtajana Mauri Matilainen (Arto Lehtinen), Mirja Pirttijärvi (varajäsen Seija Tervonen), Lasse Anttila (Tea Pirttilahti), Sari Päivärinta (Pentti Paananen) sekä Juupajoelta Jyri Lammela (Juho Eskola).