Ladataan
Uutiset Elämänmeno Puheenvuoro Urheilu Näköislehti Kaupallinen yhteistyö Blogit

Niittymäen noutotila hiljentyi joulunviettoon lauantaina

Viime lauantaina Niittymäen noutotilan pienessä myymälässä ovet olivat avoinna viimeistä kertaa ennen joulua. Ovi kävi tiuhaan heti aamupäivästä ja jonoa tiskille syntyi. Tässä jonossa oli kuitenkin aivan toisenlaista kuin isojen markettien kassajonoissa, joissa monilla alkoi jo olla joulumielessä hakusessa. Niittymäen tilan myymälässä useimmat näyttivät tuntevan toisensa, jonossa vaihdettiin joulutervehdyksiä ja hymy oli herkässä. Niin ikään henkilökunta oli lähes kaikille myymälässä oleville tuttu jo vuosien takaa. Tilalla tuotetaan ja myydään monenlaisia lihatuotteita, ykkösartikkeli on ainakin joulun aikaa savustettu kalkkuna. Niitä menee käytännössä niin paljon kuin ennätetään savustaa. Ilman hyvissä ajoin tehtyä tilausta saattaa ainakin savustettu file jäädä haaveeksi. Vaikka suuri osa vakioasiakkaista on lähitienoilta, tullaan tilan tuotteita vuodesta toiseen hakemaan kauempaakin ja tuotteita viedään Helsingin seudulle saakka. Mistään kaupasta tilan tuotteita on turha etsiä. Kaikki myydään suoraan myymälästä. Heikki ja Mervi Taulaniemi olivat jälleen kerran tulleet Niittymäen tilalle jouluostoksille. Heikki arvelee, että ainakin kymmenisen vuotta he ovat käyneet hakemassa täältä savukalkkunoita itselleen sekä lahjaksi tutuille ja naapureille. Juttu jatkuu kuvan jälkeen. –Tuotteet ovat niin korkeatasoisia, ettei matka Teiskon Terälahdesta tänne ja takaisin tunnu yhtään pitkältä. Täältä ostetaan myös palvipossut lähes kaikkiin Teiskossa pidettyihin possujuhliin. Ehkä se kertoo jotain laadusta, kehaisee Heikki Taulaniemi. Matkaan lähtee useampi kassillinen jouluherkkuja. Johanna Niittymäki tulee palvelemaan seuraavaa asiakasta ja ennen kuin tehdään kauppoja, täytyy vaihtaa muutama sana. –Joulu on meidän suurin sesonkimme. Ihmettelit tuossa kuinka täällä on aina jonoa joulun alla, vaikka emme mainosta tuotteitamme. Vastaus siihen on, että kaikki mitä ennätämme tällä porukalla tuottamaan, menee kaupaksi ilman mainostamista, kertoo Johanna Hänen mukaansa 90 prosenttia tuotannosta menee yksityisille kuluttajille ja myynti tapahtuu keskitetysti omasta myymälästä. Niittymäen noutotilan teurastamo ja leikkaamo rakennettiin vuonna 1997 ja Johannan nimissä tila on ollut vuodesta 2001. Kalkkunoita tilalla on kasvatettu jo 1980-luvulta alkaen. Tilan myymälä on avoinna ympäri vuoden lukuun ottamatta tammikuuta ja heinäkuuta. Sen jälkeiseen aikaan, kun tilan myymälä lauantaina sulki ovensa, oli Johanna Niittymäellä selkeä suunnitelma. –Ihan ensimmäiseksi ajattelin nukkua vähän aikaa. Sattuneesta syystä unet ovat jääneet vähiin. Sen jälkeen on ohjelmassa liikuntaa ja oman joulun valmistelua. Savukalkkunaa ei meidän joulupöydässä nähdä ja syy siihen on yksinkertaisesti se, että siinä savussa käytännössä eletään pari viikkoa ennen joulua. Kalkkunaa joulupöydästä kyllä löytyy, mutta paistettuna, päättää Johanna Niittymäki.