Ladataan
Uutiset Elämänmeno Puheenvuoro Urheilu Näköislehti Kaupallinen yhteistyö Blogit Tulospalvelu

Suinutupa sai uuden yrittäjän – kylän olohuone on avoinna aluksi vain lauantaisin

Suinulansuoran Hallin puoleisessa päässä sijaitseva Suinutupa avasi viime lauantaina ovensa ensimmäistä kertaa viime kesän jälkeen. Uusi yrittäjä on Pihlaistossa yhdessä puolisonsa kanssa asuva Liili Vaher . Hän oli seurannut jo pidemmän aikaa surullisena tyhjänä kyyhöttävää Suinutupaa ja päätti sitten tehdä asian hyväksi jotain konkreettista. Puolisen vuotta siinä kaikkiaan meni, mutta nyt ovat ovet jälleen auki. Aluksi Vaher kokeilee pitää paikkaa auki lauantaisin. Tämä kokeilu jatkuu helmikuun loppuun ja sen jälkeen hän katsoo tilannetta uudestaan. Tällä hetkellä Suinutuvan pitäminen on Vaherille ainoastaan sivutoimi. Hän käy vakihommissa Haapamäellä sijaitsevassa nauhatehtaassa. Lauantaina aamupäivällä aurinko paistaa kauniisti suoraan silmiin Mäntästä Hallin suuntaan ajaessa. Suinutuvan pihalla on pitkästä aikaa useampi auto ja tuvan sisällä lämmin tunnelma. Väkeä on jo ensimmäisen aukiolotunnin aikana tupsahtanut paikalle sen verran, että istumapaikat alkavan olla kortilla. Vastassa on Vaher, joka parhaillaan vastaanottaa kukkapuskaa. Kylläiset haluavat onnitella uutta yrittäjää. Vaher kertoo kukan luovuttajille monisanaisesti mitä kaikkea tänään on tarjolla. Ruokapuolelta löytyy nakkikeittoa ja spagettibolognesea ja sitten tietysti kahvia ja erilaisia itse tehtyjä leivonnaisia. Kiirettä pitää, mutta hän ennättää kuitenkin työn ohessa vaihtaa muutaman sanan. Virolaissyntyinen Vaher kertoo tulleensa Suomeen vuonna 2009 täysin ummikkona. Hän ei osannut sanakaan suomea, mutta kymmenessä vuodessa kieli on tarttunut hyvin. Hänen ensimmäinen työpaikkansa Suomessa oli karjanhoitajan työ Kuorevedellä, mikä olikin luonteva valinta maatalon tytölle. Nykyiseen kahvilayrittäjän hommaan ei Vaherilla ole sen kummempaa koulutusta, mutta ruokaa hän on laittanut koko ikänsä, joten luultavasti tiedossa on maukkaita kotiruokia ja luonnollisesti itse tehtyjä leivonnaisia. Tupa on sisältä aika pieni ja aamupäivällä sisällä olevat ihmiset ovat lähes poikkeuksetta oman kylän väkeä, jotka ovat tulleet toivottamaan uuden yrittäjän tervetulleeksi. He muistelevat, että nykyinen rakennus on ollut paikallaan jo parikymmentä vuotta. Sen paikalla oli aiemmin vanha työväentalo, joka viime vuosinaan toimi varastona. Sen kohtalona oli tulipalo. Kyläläiset toivovat, että nykyinen yrittäjä saisi homman pyörimään ja kesällä tupa olisi taas avoinna joka päivä. Jokainen kylä tarvitsee oman olohuoneensa, johon voi tulla tapaamaan muita kyläläisiä.