Ladataan
Uutiset Elämänmeno Puheenvuoro Urheilu Näköislehti Kaupallinen yhteistyö Blogit

Katse kuivakaappiin: Heitä pois nämä seitsemän vanhentunutta ruoka-ainetta!

Kuulutko heihin, joiden maustehyllyn tai kuiva-ainekaapin sisus koostuu vuodesta toiseen samoista purkeista ja purnukoista? Et ole yksin. On silti hyvä muistaa, että edes kaikki kuivatuotteet eivät säily käyttökelpoisena ikuisuuksia. Tarkista näiden tuotteiden ikä keittiön siivouksen yhteydessä, ja korvaa vanhentuneet uusilla. Täysjyvä Speltin tai kvinoan kaltaisten tuotteiden käyttöikä riippuu vahvasti niiden rasvapitoisuudesta. Ilma sekä kosteus voivat saada jyvät haisemaan eltaantuneita, ja purkista tuleva ummehtunut haju kieliikin tuotteiden nähneen jo parhaat päivänsä. Kvinoa kestää hyvänä kuivakaapissa noin nelisen kuukautta, kun jyvät pakastaa, niiden käyttöikä pitenee puolella. Kurkuma Jauhettu kurkuma, paprika sekä muskottipähkinä menettävät tehonsa keskimäärin kahdessa tai kolmessa vuodessa. Vanhojen mausteiden syöminen ei sinänsä ole haitaksi terveydelle, mutta et saa niistä myöskään potkua kokkaamaasi ruokaan. Ruokasooda Parin vuoden sääntö pätee myös ruokasoodaan sekä leivinjauheeseen: et sairastu vanhentuneesta mausteesta, mutta et myöskään saa kuohkeaa kakkua. Saat jauheiden tuoreuden testattua helposti: sekoita ripaus ruokasoodaa viinietikkaan tai kukkurallinen leivinjauhetta lämpimään veteen. Jos neste alkaa kuplia, olet selvillä vesillä. Tee Tee ja teepussit tulisi käyttää viimeistään vuoden sisällä niiden ostamisesta. Vanhentuessaan teen sisältämä öljy menee pilalle, ja kupillisestasi tulee pahan makuinen. Kahvi Myös kaapissa seisovien kahvipapujen ja -purujen öljyt menevät pilalle, joskin teetä huomattavasti nopeammin. Jauhettu kahvi olisi suositeltavaa nauttia 2-4 viikon sisällä, pikakahvin kuluttajilla puolestaan on aikaa noin pari kuukautta. Jos haluat kahvisi säilyvän pidempään, säilytä purut pakastimessa. Säilykevihannekset Kuvittelitko, että säilykevihannekset säilyvät ikuisesti? Mitä kauemmin purkit keräävät pölyä kaapin perukoilla, sitä todennäköisemmin vihanneksiin tarttuu metallinen sivumaku. Voimakashappoiset vihannekset, kuten suolakurkut, kestävät yleensä 12-18 kuukautta, vähemmän happamat puolestaan noin viisi vuotta. Tarkastathan käyttöön menevät metallipurkit pullistumien tai vuotojen varalta. Oliiviöljy Lämpö ja valo eivät ole oliiviöljyn parhaita ystäviä. Et todennäköisesti sairastu vanhentuneesta oliiviöljystä, mutta sen maku ei ole entisellään puolen vuoden jälkeen. Jos kulutat vain vähän oliiviöljyä, on fiksuinta ostaa sitä vain pieni pullo. Lähde: Family Handyman