Ladataan
Uutiset Elämänmeno Puheenvuoro Urheilu Koronavirus Näköislehti Live Kaupallinen yhteistyö Blogit

Leivonta on noussut suosioon kotoilussa – Mitkä ovat sinun suosikkireseptisi, mitä leivot usein?

Korona-aika on kuorinut monesta kotileipurin ja saanut kokeilemaan taitojaan uusien juttujen parissa. Leivonta on mitä ihaninta rentoutumista ja omanlaistaan terapiaa. Leivonnassa parasta on omien herkkujen syömisen lisäksi ilon sekä onnistumisen jakaminen muille samanhenkisille ihmisille. Eli käytännössä pistää hyväksi havaitut reseptit kiertoon. Millainen on sinun luottoreseptisi? Onko joku suosikki ylitse muiden, jota leivot aina? Haluaisitko jakaa hyvän reseptin muille leipureille? KMV-lehti haastaa kaikkia lukijoitaan mukaan jakamaan leivonnan ilosanomaa reseptien ja kuvien muodossa. Lähetä meille oma reseptisi ja mahdollisesti valokuva kyseisestä leivonnaisesta sähköpostilla toimitus.kmvlehti@almamedia.fi tai postitse KMV-lehti, Ratakatu 6, 35800 Mänttä . Lukijoiden lähettämiä reseptejä julkaistaan KMV-lehdessä ja verkkosivuilla kaikkien leipureiden iloksi. Tähän ensimmäiseen juttuun olemme koonneet toimituksen väen omia suosikki- ja luottoreseptejä. Monet näistä resepteistä löytyvät varmasti joltakulta muultakin, ja reseptit on koottu useista eri lähteistä vuosien aikana. Helppo mustikkapiiras 3 dl vehnäjauhoja 1 dl sokeria 1tl leivinjauhetta 100 g voita tai margariinia 1 muna noin 0,5 litraa mustikoita Sekoita vehnäjauhot, sokeri ja leivinjauhe. Lisää joukkoon sulatettu rasva. Ota erilleen noin 1 dl murutaikinaa koristelua varten. Lisää isompaan taikinaan muna ja sekoita nopeasti. Painele taikina voidellun vuoan pohjalle ja reunoille. Kaada päälle mustikat. Ripottele marjojen päälle hieman sokeria, jos mustikoita ei sokeroitu aiemmin. Ripottele murutaikina piiraan päälle. Paista 200 asteessa noin puoli tuntia. Älä paista liian kauan, ettei piiraasta tule kova. Voit tarjota sellaisenaan tai jäätelön tai vaniljakastikkeen kera. Viipalepikkuleivät 200 g voita 2 dl sokeria 1 kananmunan keltuainen noin 5 dl vehnäjauhoja 2 tl soodaa 4 tl vaniljasokeria 2 rk siirappia Vaahdota pehmeä voi ja sokeri. Lisää kananmunan keltuainen hyvin vatkaten joukkoon. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää siirapin kanssa vuorotellen taikinaan. Pyöritä taikinasta pellin pituisia, 2 cm:n paksuisia tankoja. Paista 200 asteessa kauniin ruskeiksi. Paiston jälkeen leikkaa tangot kuumina vinoiksi viipaleiksi. Anna jäähtyä. Mummon kropsu (Ohje on taltioitu Herra Heinämäen Lato-orkesterin samannimisestä kappaleesta) 4 dl vehnäjauhoja 1,5 dl sokeria 1 tl leivinjauhetta 1 tl vaniljasokeria 1 tl suolaa 2 munaa 8 dl maitoa 100 g voita sulatettuna Sekoita kuivat aineet keskenään ja toisessa kulhossa kananmuna, maito ja sulatettu voi keskenään. Yhdistä kaikki aineet, sekoita. Paista 200 asteessa noin 30 minuuttia. Halutessasi voit vaihtaa tavallisen maidon esimerkiksi kauramaitoon, siitä syntyy kuohkea, maidoton kropsu. Peltilihapiirakka Taikina: 300 g rasvaa 300 g ( noin 4,5–5 dl) vehnäjauhoja 1 tl leivinjauhetta vettä Sekoita rasva, jauhot ja leivinjauhe murumaiseksi seokseksi. Lisää vettä pienissä erissä ja sekoita aina välillä. Kun taikina on tasaista, se on valmis. Taikinan voi käyttää sellaisenaan tai kääriä sen kelmuun ja antaa sen levähtää hetken jääkaapissa. Täyte 1: 400–500 g jauhelihaa 2 sipulia 4 dl keitettyä riisiä 2–3 keitettyä kananmunaa suolaa ja mustapippuria mausteeksi TAI Täyte 2: 400–500 g kanaa tai kalkkunaa 1 paprika 1 sipuli 4 dl keitettyjä kaurasuurimoita tai 2,5 dl keitettyjä kaurasuurimoita ja 1,5 dl kvinoa-kikhernesekoitusta tai muuta siemensekoitusta suolaa ja valkopippuria mausteeksi, halutessaan voi lisätä myös currya. Paista valitsemasi täyteaineen liha ja keitä riisit tai kaurat ja siemensekoitus. Pilko sipuli ja paprika tai keitetyt kananmunat pieniksi paloiksi. Jaa aiemmin tehty taikina kahteen osaan. Painele tai kaulitse taikinasta kaksi levyä ja aseta toinen leivinpaperin päälle uunipellille. Levitä täyteaineet kerroksittain taikinan päälle. Mausteet voi ripotella täytteiden päälle. Voit halutessasi myös sekoittaa keskenään ja maustaa täyteaineet kulhossa ja levittää sitten taikinan päälle. Nosta sitten toinen taikinalevy kanneksi täytteiden päälle ja painele reunat kiinni haarukalla tai sormilla. Pistä pinnalle muutamia reikiä taikinaan. Voit halutessasi voidella piirakan kananmunalla tai vedellä. Paista uunin alaosassa 200 asteessa noin 30 minuuttia.