Ladataan
Uutiset Elämänmeno Puheenvuoro Urheilu Näköislehti Kaupallinen yhteistyö Blogit

Talkoohengellä toteutettava tapahtuma jatkaa Mänttä-Vilppulan ruokatapahtumien ketjua

– On palvelus kaikille, jos kalastamme omista vesistämme. Meillä on Mänttä-Vilppulan seudulla paljon hyviä kalavesiä. Niitä pitäisi käyttää tehokkaammin, nimenomaan koukusta pöytään -periaatteella, Tommi Aronen kiteyttää. Noin 20 talkoolaista on kalastanut jo jonkin tovin tavoitteenaan saada juhlaillallinen noin sadalle vieraalle. Pöytään pyritään saamaan mahdollisimman monta eri kalalajia. "Talkoohengellä toteutettava tapahtuma jatkaa Mänttä-Vilppulan ruokatapahtumien ketjua.” Jokainen kalalaji valmistetaan juhla-ateriaksi kullekin lajille sopivimmalla tavalla. – Pöytään saadaan ainakin särkeä, ahventa, haukea, siikaa, lahnaa, muikkua ja kuhaa, Taisto ”kalapappa” Lumme listaa. – Särki on aliarvostettu kalalaji ruoanlaitossa. Totuus on, että särki on erinomainen ruokakala, kun sen vain valmistaa oikein, Lumme lataa. Rantaravintola Isabellassa järjestetään perjantaina 6. syyskuuta Kalaa lautasella -juhlaillallinen. Tapahtuman järjestävät Vilppulan Pilkkijät ja Kolhon Kalaveikot. – Illallisella tarjoiltavat kalat on pyydetty seudun kalavesistä. Tavoitteena on saada kasaan yhteensä noin 20 kiloa ruokakalaa. Kokki valmistaa näistä kaloista Taisto Lumpeen ohjeistamana juhlaillallisen, tapahtuman ideoinut Aronen kertoo. Kotimaista kalaa ostetaan ja käytetään liian vähän Lumpeen mukaan kotimaisen kalan osuus, mitä ostamme kaupasta, on vain noin 10 prosenttia. Loput 90 prosenttia on muualta tuotua. – Kalaa lautasella -tapahtumalla haluamme osaltamme muistutella ja näyttää, että meidän omista vesistämme löytyy runsaasti erinomaista ruokakalaa. – Suomalaisilta on ehkä hieman hävinnyt taito pyytää, käsitellä ja valmistaa kalaa ruoaksi. Meidän pitää oppia pyytämään ja käyttämään suomalaista kalaa. Kalaa lautasella -illallistapahtumassa vierailee myös Jaana Vetikko Suomen Vapaa-ajankalastajien Keskusliitosta. – Tämä talkoohengellä toteutettava tapahtuma jatkaa Mänttä-Vilppulan ruokatapahtumien ketjua. – Meillä on seudulla paljon osaamista kalastamiseen ja sen valmistamiseksi ruoaksi. Meillä on lisäksi hienot ja runsaat kalavedet. Näitä asioita pitää hyödyntää nykyistä enemmän, Aronen korostaa. Katso Kalapapan resepti herkulliseen purkkisärkeen Purkkikala 1 kg perattuja särkiä 3 sipulia viipaleina Kastike 4 dl ketsuppia tai tomaattisosetta 2 dl öljyä 4 tl suolaa 2 tl sitruunapippuria Ohje Sulje lasipurkit. Laita kylmään uuniin. Uuni 120 asteeseen, kun liemi purkissa poreilee pienennä lämpö 100 asteeseen. Anna hautua 10 tuntia. Jäähdytä purkit uunissa. – Jätä purkit vähän vajaiksi. – Voit lisätä valkosipulia. – Säilyvät huoneenlämmössä vuoden.