Uutiset Elämänmeno Puheenvuoro Urheilu Näköislehti Kaupallinen yhteistyö Verotiedot Blogit

Pääkirjoitus: Hattu päästä suomalaisen ruoan tuottajille

Tässä lehdessä esitellään 20 vuotta yhtäjaksoisesti laatumaitoa tuottanut tila seudultamme. Maatilat – niin viljelys- kuin eläintilatkin – ovat viime vuosikymmenien aikana Suomesta kadonneet kiivasta tahtia. Vaikka tilakoot ovat kasvaneet, tilat ovat eurooppalaisittain pieniä. Pienillä tiloilla on vaikea tulla toimeen, usein tarvitaan liitännäiselinkeinoja. Vaatimukset tuotannon ja laadun suhteen ovat korkealla kaikenkokoisilla tiloilla. Suomalaisten tuottajien valtteina ovat puhdas ympäristö ja kestävät menetelmät verrattuna yleisesti eurooppalaiseen tuotantoon. Suomalainen ruoka tuotetaan perhetiloilla, lähes 90 prosenttia tiloista on perheviljelmiä. Työ sitovaa ja pikemminkin elämäntapa kuin ammatti. Sen ansiosta meillä kaikilla on kuitenkin mahdollisuus valita kotimainen elintarvike. Ruokien hintoja vertaillessaan ei aina tule ajatelleeksi, mitä suomalaisen ruoan tuotanto vaatii alkutuottajalta. Harva kuluttajista myöskään olisi valmis työskentelemään sillä tulolla, mitä maatalousyrittäjille jää käteen. MTK:n mukaan keskimääräinen viljelijän tuntipalkka jää alle 5,90 euroon. Suomalaisen ruoan tuottajat ansaitsevat hatunnoston, ja sen lisäksi kulutuskäyttäytymistä, joka turvaa kotimaisen ruoantuotannon jatkuvuutta.