Ladataan
Uutiset Elämänmeno Puheenvuoro Urheilu Näköislehti Kaupallinen yhteistyö Blogit

Matomutkan puutarha satoisa

Kuorevedellä Matokulmantiellä Tapio Nisula , 36, ja Sofia Pyhälä , 32, keräävät toista vuotta varsinaista satoa Matomutkan puutarhasta näin loppukesästä. Puutarhaviljelyyn tutustuminen avioparilla alkoi vuonna 2013 pienimuotoisesti, kaksi vuotta sitten perustettiin yritys, Matomutkan puutarha. Nisulalla on rakennusalan tausta ja Pyhälä on kasvisravintolakokki, joten kummallakin oli sopivia tietoja ja taitoja puutarhayrittämiseen jo alun perin. Pyhälä on lisäksi opiskellut puutarha-alan perustutkinnon puutarhatuotannossa 2015–2017. – Aluksi asuimme kumpikin vielä Tampereella ja kaikki vapaa-aika kului puutarhatöissä, kertoo Nisula. Sopiva paikka oli olemassa Haaviston rakennuksia asui pitkään Alma Laaksi , jonka syntymäkoti talo oli. Tapion isä Torsti Nisula , joka viljeli omaa tilaansa Palsinalla ja vuokrasi alkuun Haaviston peltoja, osti 1987 pellot ja rakennukset tulivat samassa kaupassa. Talossa on ollut vuosien varrella satunnaisia asujia ja tyhjänäkin se on välillä ollut. Puutarhan perustaminen lähti ajatuksista ja puheista liikkeelle. Nisula ja Pyhälä olivat viljelleet aiemmin vain ikkunanlautachiliä. – Otettiin asia puheeksi ja tuumittiin, että sopiva paikka olisi olemassa ja ajateltiin että jäisi aika paljon kaivelemaan, jos ei edes yritettäisi, kertoo Nisula. Keväällä 2017 rakennettiin pienempi kasvihuone, 90 neliötä. Keväällä 2018 tehtiin isompi kasvihuone, 480 neliötä. Viime kausi ja tämäkin, ovat kuluneet enemmän yritystä perustaessa ja asioita opetellessa. Satoa on kummallakin kaudella silti tullut kohtuullisesti. Matomutkassa kasvaa vain luomua Kasvihuoneissa yrittäjillä on tomaattia, kirsikkatomaattia, chiliä, paprikaa, syötäviä kukkia, versoja, papuja, kasvihuonekurkkuja ja yrttejä. Avomaalla on erilaisia kaaleja, kesäkurpitsaa ja muita kurpitsoita, fenkolia, salaatteja, juurikkaita, purjoa, retiisiä ja avomaankurkkua. – On ihan tietoinen valinta, että meillä on leveällä rintamalla kasvatusta. Jos on vain muutama kasvi, niin koko sato voi mennä, mutta kun on paljon erilaista kasvamassa, niin aina niistä jotkut menestyvät, kertoo Nisula. – Läheltä ja tuoreena saatavat kasvikset ovat meidän valtti, kertoo Pyhälä. Pyhälä kertoo, että Matomutkan puutarhassa viljellään vain luomua. Sekin on pienelle puutarhalle selkeä kilpailuvaltti. Tuotteita myydään tällä hetkellä Mäntän torilla ja viedään Mänttä-Vilppulan Reko-lähiruokarenkaalle. Tuotteita on viety myös Mäntässä K-Market Ruokapalettiin ja Vilppulassa K-Market Järviselle. Perjantaisin tuotteita voi hakea suoraan puutarhalta iltapäivisin. Puutarha saa laajentua – omaan tahtiinsa Vaikeinta uusilla yrittäjillä on ollut saada aika riittämään, koska ketään vierasta ei ole palkattu töihin. Tarkoituksena on kyllä hieman laajentaa tulevaisuudessa, kunhan ensin saadaan nykyinen toiminta pyörimään ja kaikki rullaamaan. – Ehkä vielä yksi kasvihuone tehdään tulevaisuudessa lisää ja jatkojalostustakin on mietitty, sanovat yrittäjät. Tarkoituksena ei kuitenkaan ole kasvaa mahdollisimman nopeasti tai isosti, vaan laajentuminen saa tapahtua omaa tahtiaan, sitten kun tapahtuu. Matomutkassa kaikki tuotteet idätetään itse, taimia ei ole ostettu, mutta myyty kyllä. Helmi-maaliskuulla alkaa idätys, chilit ovat ensimmäisiä idätettäviä. Naapurit ja oikeastaan kaikki muutkin joiden kanssa viljelijät ovat olleet tekemisissä, ovat olleet hyvin kannustavia. Tältä seudulta kasvihuoneessa viljeltyjä luomukasviksia ei saa muualta.