Ladataan
Uutiset Elämänmeno Puheenvuoro Urheilu Koronavirus Näköislehti Live Kaupallinen yhteistyö Blogit

Asiakkaat palanneet ravintoloihin

Kahvila Hilma & Onnin yrittäjä Sinikka Myllys kertoo, että taas vajaat kolme viikkoa auki olleeseen kahvilaan ovat asiakkaat löytäneet hyvin takaisin. Vilppulassa sijaitsevalla kahvilalla on iso terassi ja sekin helpottaa turvavälien toteutumista. Hilmassa & Onnissa ei ole seisovaa pöytää, vaan ruoka tarjoillaan annoksina. Myllys kertoo, että 2,5 kuukauden kiinniolo on onneksi ohi ja myös paljon ikäihmisiä on näkynyt asiakkaina. Yrittäjä arvelee, että pidempi kiinnioloaika, esimerkiksi puoli vuotta, olisi voinut olla monille yrittäjille kohtalokasta. Heille ensi viikolla alkava aukioloajan pidennys ei merkitse, koska kiinni mennään jo päiväsaikaan. Asiakkaita toki saa ottaa sisään ensi viikolla taas hieman enemmän. Rantaravintola Isabellasta Vilppulasta kerrotaan, että heillä on noutopöytä käytössä. Käytännössä tämä toimii niin, että paikalle on asetettu pleksit ja henkilökunta annostelee ruuan asiakkaiden lautasille toiveiden mukaan. Voimassa olleita lyhyempiä aukiolo- ja anniskeluaikoja Isabellan yrittäjä Susanna Porevesi ei ole pitänyt pelkästään huonona. – Ihmiset tulivat ravintolaan ajoissa, kun tiesivät että täytyy sitten lähteä aikaisemmin paikalta, pohtii Porevesi. Rajoitusten aikana Isabella on ollut avoinna lyhennetyin aukioloajoin ja ruokaa on myyty vain ulos. Porevesi kertoo, että ihmiset ovat heti kun se oli sallittua käyttäneet ravintolan palveluita hyvin. Ravintolassa on hänen mukaansa jo nyt yhtä vilkasta, kuin tavallisesti vasta heinäkuussa. Lounaskahvila Miina Mäntässä on vielä lounasasiakkailta kiinni. Yrittäjä Katja Patama kertoo, että hän on tehnyt yksin tilauksia ja pitopalvelua. Tarkoituksena on avata lounaskahvilan ovet asiakkaille 1. heinäkuuta. Työntekijöistä toinen on parhaillaan lomalla ja toinen lomautettuna. Maanantaista 22. kesäkuuta lähtien ravintoloiden sallittu aukioloaika on kello 2 asti yöllä ja anniskeluaika tuntia aiempaan. Asiakkaita saa ottaa sisälle ravintolaan 12. heinäkuuta saakka, enimmillään kolme neljäsosaa ravintolan asiakaspaikoista. Maanantaista lähtien myös ruuan ja juoman annostelu itse on sallittua, esimerkiksi seisovasta pöydästä. Ravintoloiden aukioloa, anniskeluaikoja sekä asiakasmääriä koskevat rajoitukset päättyvät kokonaan 13. heinäkuuta. Ravintoloiden asiakkailla pitää kuitenkin 13. heinäkuuta lähtien edelleen olla oma istumapaikka, aina 31. elokuuta saakka. Lisäksi asiakkaille on jatkossakin annettava, ainakin 31. elokuuta saakka, toimintaohjeet tartuntataudin leviämistä estävistä toimintatavoista. Asiakkailla on oltava mahdollisuudet pestä kädet ja tilat ja pinnat on pidettävä puhtaina. Ravitsemisliike vastaa myös siitä, että riittävä etäisyys asiakkaiden välillä säilyy.