Ladataan
Uutiset Elämänmeno Puheenvuoro Urheilu Näköislehti Live Kaupallinen yhteistyö Blogit

Minun hävikkitaisteluni

Ruoka, joka ei koskaan päädy vatsaan asti, on maailmanlaajuinen ongelma. Ongelman siitä tekee se, että se olisi syötävissä olevaa, mutta silti se päätyy väärään osoitteeseen. Toisin sanoen kyse on ruokahävikistä. Hävikkiin päätyy Luonnonvarakeskuksen mukaan kolmasosa kaikesta maailmassa tuotetusta ruoasta. Eniten ruokahävikki syntyy kotitalouksissa, joten meillä jokaisella on nyt syytä katsoa peiliin ja miettiä hetki omaa käyttäytymistämme. Heitänkö ruokaa roskiin? Miksi heitän? Miten voisin vaikuttaa siihen, ettei ruoka päätyisi roska-astiaan minun keittiöstäni? Nämä yksinkertaiset kysymykset olivat alku minun hävikkitaistelulleni. Todellakin taisteluni on vasta alussa, ja etenen siinä kompastellen, mutta olen kuitenkin tiedostanut minulla olevan ongelman. Ensimmäiseen kysymykseeni vastaus on: kyllä. En ole siitä millään tavalla ylpeä, mutta huomaan tekeväni niin. Seuraavaan kysymykseeni voin antaa kootut selitykseni typerälle touhulleni. Heitän ruokaa roskiin, koska kukaan ei ole syönyt tehtyä ruokaa tai kyseinen ruoka on mennyt pilalle odottaessaan pääsyä lautaselle. Heitän roskiin ruokaa myös silloin, jos oman nirsoiluni vuoksi en pystykään syömään kaikkea ottamaani ruokaa tai silloin, kun lapsi ei jaksa syödä kaikkea ruokaansa. Miten sitten voisin vaikuttaa siihen, etten heittäisi ruokaa roskiin. Ensimmäinen, hyvin yksinkertainen keino on suunnittelu. Minun tulisi suunnitella ruokaostokseni aiempaa huolellisemmin. On tärkeää miettiä, mitä ostetaan, kuinka paljon ja maistuuko ostamani ruoka kaikille. Jos on riski, että ruoka saattaisi jäädä kaappiin odottamaan sitä kaunista päivää, jolloin se jollekulle maistuisi, on parasta jättää se ostamatta. Toinen hyvin yksinkertainen neuvo on haistaa ja maistaa. Itse olen tätä ohjetta noudattanut aina, jos vanhalla päiväyksellä oleva tuote ei haise eikä maistu pahalle, se on edelleen syötävää. Mutta se kannattaa käyttää pian ennen kuin siitä tulee kelvotonta. Itselleni uusin tuttavuus ruokahävikin vähentämiseen ovat hävikkiruokaa edullisemmalla hinnalla myyvät verkkokaupat. Niistä olen löytänyt kelpotuotteita, jotka ovat parhaimmillaan vielä vuosia käyttökelpoisia, mutta olisivat päätyneet roskiin esimerkiksi vääränlaisen pakkauksen vuoksi.