Ladataan
Uutiset Elämänmeno Puheenvuoro Urheilu Näköislehti Kaupallinen yhteistyö Blogit

Jokainen heittää 24 kiloa syötävää ruokaa roskiin - Pahimpana yksin asuvat naiset

Ruokahävikkiä syntyy ruokaketjun joka vaiheessa, mutta kaikkein eniten syömäkelpoista ruokaa roskiin laitetaan kotona. Jokainen suomalainen heittää keskimäärin 24 kiloa syömäkelpoista ruokaa pois. Tämä on noin kuusi prosenttia ostetusta ruuasta. Määrä vastaa noin 100 000 henkilöauton hiilidioksidipäästöjä. Selkeästi eniten ruokaa heittää pois yksin asuva nainen. Myös lapsiperheet laittavat roskiin paljon syötävää ruokaa. Niissä kotitalouksissa, joissa ostetaan eniten ja käytetään rahaa eniten ruokaan, syntyy myös ruokahävikkiä kaikkein eniten. Tutkimusten mukaan eniten kotitaloudet heittävät pois leipää, valmisruokia, liha- ja kalatuotteita, tuoreita hedelmiä, vihanneksia, juureksia ja marjoja sekä kahvia. Tavoite puolittaa Euroopan Unionin tavoitteena on vähentää ruokahävikkiä 50 prosentilla vuoteen 2030 mennessä. Euroopan Unionin alueella heitetään noin 88 miljoonaa tonnia ruokaa pois vuosittain. Se tarkoittaa 173 kiloa henkeä kohden ja noin 500 euroa per henkilö. Maailmanlaajuisesti kolmannes tuotetusta ruuasta eli 1,3 miljardia tonnia heitetään roskiin. Tällä määrällä voitaisiin ruokkia jopa kaksi miljardia ihmistä. Kolmannes maailman viljelyskelpoisesta maasta käytetään sellaisen ruuan tuotantoon, joka lopulta jää käyttämättä. Vauraammissa maissa ruokahävikki on ihmisen huolimattomuutta ja välinpitämättömyyttä. Kuluttajat ostavat liikaa ruokaa, esimerkiksi vuosittain jää käyttämättä 30 prosenttia viljasta, mikä vastaa 763 miljardia pastapakkausta tai 20 prosenttia kananmunista eli 574 miljardia kananmunaa. Lähes puolet hedelmistä jää käyttämättä ja viidennes lihasta. Voit vaikuttaa kulutustottumuksiisi Jokainen voi vaikuttaa kulutustottumuksiinsa. Mieti ennakkoon, mitä vanhentuvia ruoka-aineita sinulla on kotona, ja suunnittele ostoksesi sen mukaan. Parasta ennen -päiväys tarkoittaa vähimmäisyyssäilyvyysaikaa. Viimeinen käyttöpäivä on nimensä mukaisesti päivä, jolloin valmistaja on tarkoittanut tuotteen viimeistään käytettäväksi. Muista aistinvarainen arviointi. Pakasta ylijäänyt ruoka. Pienemmän ylijäämän voi hyödyntää seuraavan päivän ruuassa. Nopeimmin pilaantuvat tuoretuotteet kannattaa asetella jääkaappiin silmien korkeudelle, jotta ne eivät unohdu kaapin perukoille. Osta vain tuotteet, jotka tiedät käyttäväsi ennen niiden pilaantumista. Lähde: FAO, EU Food, MTT, HSY