Ladataan
Uutiset Elämänmeno Puheenvuoro Urheilu Näköislehti Kaupallinen yhteistyö Blogit

Pohjaslahtelaistilan parsoilla kysyntää – Parsaa ja pakopelejä Salusella

Parsa on lyhyen kevätsesongin tuote, ja kesäkuun puoliväliin tultaessa myyntikausi alkaa olla jo päättymässä. Salustaipaleen tilan yrittäjät Leena Salunen ja Jarmo Soininen katselevat viiden aarin parsaviljelmäänsä lähes vanhemmuuden ylpeyttä tuntien. – Istutimme 1 800 juurakkoa vuonna 2015, ja nyt olemme keränneet satoa jo kolmantena vuonna peräkkäin. Ensimmäisenä vuonna poimittiin vain vähän, sillä taimien piti antaa kasvaa, ja viime vuosi oli oikeastaan ensimmäinen, jolloin saatiin satoa jo enemmän myyntiin, Leena Salunen kertoo. Juttu jatkuu kuvan jälkeen. Salustaipaleelta löytyy parsalle sopivaa hiekan ja saven sekaista maata. – Täällä on isäni aikaan viljelty perunaa, mikä kertoo sopivasta maaperästä. Juurakot tulivat meille Järvenkylän kautta, ja ne ovat hollantilaista alkuperää. Ruokaparsaksi käytetään Asparagus officinalis -kasvin nuoria versoja. Valkoinen ja vihreä parsa ovat samaa kasvia mutta eri kasvuvaiheessa kerättyjä. Valkoisen parsan sato korjataan maan alta heti, kun verson kärki nousee näkyviin. – Mutta valkoista parsaa meiltä ei toimiteta. Sen sijaan vihreää parsaa keräämme, kun versot ovat kasvaneet 15–20 sentin mittaan. Työmäärään ja satokauteen nähden parsaa voi pitää vaativana kasvina. Juttu jatkuu kuvan jälkeen. – Neljä viikkoa kuluu nopeasti, ja meillä nämä kerätään käsin. Tai siis, minä kerään. Isäntä hoitaa viljapeltoja ja tekee tilan muita töitä. Tämä ei sovi huonoselkäiselle. Lähden aamusta keräysveitsen ja korin kanssa pellolle ja otan talteen kaiken, mitä vuorokauden aikana on kasvanut. Sitten varret pitää huuhtoa, jäähdyttää ja lajitella. Viimeksi ne punnitaan ja niputetaan. Ehkä joskus puolen päivän maissa satsi on saatu valmiiksi, että sen voi toimittaa asiakkaille, Salunen sanoo. Vaikka Salustaipaleen parsaviljelmä on nuori, sille on ehtinyt muodostua vakituista asiakaskuntaa. – Ravintolat kysyvät tätä paljon, ja ihan Mänttä-Vilppulan alueelta. Eli jos jossain tarjotaan paikallista parsaa, on hyvinkin mahdollista, että se on meiltä. Yksityistaloudet voivat ostaa meiltä suoraan tai Reko-renkaan kautta. Meihin saa hyvin yhteyden Facebookin kautta, ja some toimiikin kätevästi meidän jakelukanavana. Ja sadosta voi sanoa, että kysyntää on enemmän kuin pystytään siihen vastaamaan. Kaikki menee. Kun parsa kasvaa ylimittaiseksi, sen suippopäiset nuput aukeavat heinäkasvia muistuttaviksi kukinnoiksi. Salusen mukaan niitäkin voisi hyödyntää. – Kukkakaupat käyttävät parsaa leikkokukkakimpuissa, mutta meillä parsat saavat kevään jälkeen kasvaa ja kerätä voimaa seuraavaa satokautta varten. Juttu jatkuu kuvan jälkeen. Muista puutarhakasveista Salusella kasvaa sipulia ja valkosipulia. Tilan päätuotteena on kuitenkin siemenvilja. – Tämä puutarhapuoli on sellaista minun ”näpertelyä”, mutta kyllä se vaatii sitoutumista satokaudella. Ei voi pitää lomaa. Salustaipaleen tila on Leena Salusen kotitila, jossa suvun historia ulottuu vuoteen 1792. Kesäkuun alussa tilan vanhaan aittaan avattiin pakohuonepeli. Kesäkauden auki olevasta Pakohuone Kiipelistä löytyy ripaus tilan omaa menneisyyttä. Juttu jatkuu kuvan jälkeen. – Olemme upottaneet tarinaan Frans-nimisen rengin, joka on ollut oikeasti olemassa, mutta pakohuonetarina on tietysti ihan kuvitteellinen jännitystarina. Peli on sijoitettu aitanvintille, jonne kiivetään kapeita ja jyrkkiä rappuja pitkin. Periaatteessa pelaajat voivat olla kaiken ikäisiä, mutta peli on suunnattu aikuisille. Lapset voivat olla mukana vanhempiensa valvonnassa, Jarmo Soininen kertoo.