Ladataan
Uutiset Elämänmeno Puheenvuoro Urheilu Koronavirus Näköislehti Live Kaupallinen yhteistyö Blogit

Resepti: Valmista suolainen piirakka kinkusta ja omenasta

Syksy on tullut, on taas omenan aika. Monelle on tuttua omenahillojen, omenamehujen ja omenapiirakan valmistus. Mutta tiesitkö että omenasta on paljon moneen muuhunkin? Miedon makunsa vuoksi se soveltuu niin suolaisen pariksi kuin myös salaatteihin. Suolainen piirakka kinkusta ja omenasta 6 annosta Pohja: 125 g voita tai margariinia 1 dl kaurahiutaleita 2 dl vehnäjauhoja 1 rkl vettä hieman vehnäjauhoja taputellaksesi taikinan vuokaan 1. Pehmennä ensin hieman voita mikrossa sulatusteholla. Sekoita pehmeä voi, vehnäjauhot ja kaurahiutaleet. Lisää lopuksi tilkka vettä, sekoita. 2. Voit tehdä piirakan joko irtopohjaiseen kakkuvuokaan (halkaisija 22 senttiä), jolloin siitä tulee korkeampi piiras tai perinteiseen piirakkavuokaan (halkaisija 24–25 senttiä). Jos käytät kakkuvuokaa, laita leivinpaperi irtopohjavuoan pohjalle. Leikkaa se vuoan kokoiseksi ympyräksi. Painele taikina pohjalle ja reunoille 2–3 sentin korkeuteen. Jos käytät piirakkavuokaa, painele taikina vuoan pohjalle ja reunoille. 3. Taputtele piirakkapohjan ainekset jauhojen avulla vuokaan. Reunat hieman korkeammiksi. Siirrä piirakkapohja jääkaappiin täytteen valmistamisen ajaksi. Täyte: 1 sipuli 200 g palvikinkkua palana tai suikaleina 1 rkl voita tai margariinia 100 g juustoraastetta maun mukaan 200 g kotimaista omenaa kuutioina 1 purkki ruokakermaa, maustettu mustapippurilla, laktoositon 2 (luomu)munaa 1. Leikkaa kinkku pieniksi kuutioiksi, paitsi jos käytät valmiita kinkkusuikaleita. Kuori ja hienonna sipuli. Kuumenna voi paistinpannulla. Lisää kinkku ja sipuli. Vähennä kohta lämpöä, etteivät ne pala. Paista hetki, kunnes sipuli on kuullottunut. 2. Kuori ja kuutioi omenat. Sekoita ruokakerma ja munat kulhossa. 3. Levitä kinkku-sipuliseos vuoan pohjalle. Kaada päälle kerma-munaseos. 4. Ripottele päälle kuutioitu omena ja sitten juustoraaste. 5. Jos käytät irtopohjavuokaa, laita uunin pohjalle jokin paistokulho, koska irtopohjavuoasta aina tippuu nestettä uunin pohjalle. Paista piirakkaa uunin keskitasolla 175 asteessa 45–50 minuuttia uunista riippuen. Piirakka saa ottaa hieman väriä pintaan. 6. Piirakka menee kevyenä lounaana, lämpimänä iltapalana tai illanistujaisissa raikkaan salaatin kera. Sopii myös kahvipöytään.