Ladataan
Uutiset Elämänmeno Puheenvuoro Urheilu Näköislehti Live Kaupallinen yhteistyö Blogit Verotiedot

Merja Ahola on tehnyt ruokaa monelle sukupolvelle

Merja Ahola on tehnyt pitkän uran ruokapalveluvastaavana Mänttä-Vilppulan kaupungilla. Vaikka ammattinimike on vuosien saatossa muuttunut keittäjästä ruokapalveluvastaavaksi, ei itse työ ole paljoakaan muuttunut. Ahola kävi Mäntän ammattikoulun keittäjälinjan, jonka jälkeen hän hoiti lapsia ollessaan vielä alaikäinen. Ensimmäiset keittiötyönsä Ahola aloitti Mäntän sairaalan keittiöllä, jossa hän työskenteli vuoden verran. Savosenmäen koululla Ahola aloitti työt 1.1.1975 ja työskenteli siellä eläkkeelle jäämiseen asti. Ahola on myös kouluttautunut suurtalouskokiksi työnsä ohella. - Onhan työni tässä 44 vuoden aikana jonkin verran muuttunut. Aloittaessani työt Savosenmäen koululla, ei siellä ollut hissiä, tiskit tiskattiin käsin, ruoat sekoitettiin käsin. Ja oppilaita oli tuolloin yli 400 syömässä, Ahola kertoo. Myöskin henkilökunta on vuosien saatossa vähentynyt. Ennen keittiössä oli yhteensä viisi työntekijää, nykyään käytännössä kaksi ja puoli koko päivän aikana. Syöjiä on 290, jotka kaikki käyvät yhden tunnin aikana syömässä. Ruokalassa siis riittää tehtävää. Mahtuuhan vuosien joukkoon yksi yersinia-bakteerin aiheuttama ruokamyrkytys-episodikin. Vuonna 1998 Savosenmäen koulu oli remontissa, minkä jälkeen kouluun palatessaan osa oppilaista sekä muutama opettaja rupesi sairastelemaan. Kuitenkaan kukaan keittiöhenkilökunnasta ei sairastunut. Tietenkin ruokaa ruvettiin ensimmäisenä epäilemään. Ruoasta otettiin näytteet, jotka todistivat ruoan puhtaaksi. Bakteerin alkuperä jäi ratkeamatta. Uransa alkuaikoina Ahola koki hauskoja kohtaamisia entisten opettajiensa kanssa. - Siinä nuorena tyttönä pohdin, että pitääköhän tässä niiata kun näin entisiä opettajiani ruokalassa. Silloin oli opettajien arvostus korkeammalla kuin nykyään, Ahola muistelee. Ahola kertoo, että on aina tykännyt ruoan tekemisestä. Niinpä ruokapalveluvastaavan työ oli hänelle luonteva valinta. Myöskin työilmapiiri on ollut mukava. - Savosenmäen koulun koko ilmapiiri oppilaita, opettajia ja muuta henkilökuntaa myöden on ollut mukava ja vilpitön. Toiveita on otettu huomioon puolin ja toisin. Lapset edelleen kiittävät kiltisti ruoasta. Ahola kertoo työn olleen fyysisesti raskasta, mutta siitäkin on selvinnyt pitämällä itsestään huolta ja oikealla asenteella. - Käyn säännöllisesti kuntosalilla. Toinen asia, joka on pitänyt minut kunnossa on kalevalainen jäsenkorjaus. Käyn tutulla jäsenkorjaajalla. Tässä ammatissa tehdään käsillä paljon ja erityisesti ranteet ja niska-hartia -seutu ovat kovilla. Kuitenkin jos oikein raskasta olisi ollut, en olisi varmaan näin kauaa viihtynyt, Ahola nauraa. Ahola on vuosilomalla tämän vuoden loppuun. Itse eläke alkaa 1.1.2020. Hän kertoo eläkkeelle siirtymisen vaativan vielä totuttelua. Vielä ei myöskään ole kummoisempia suunnitelmia tulevalle. - Ihana tunne, vapauttavaa kun ei tarvitse laittaa herätyskelloa soimaan. Vaikka olen kuitenkin tässä parin viikon aikana huomannut, että herään melkein samoihin aikoihin kuin työaikana. Vielä ei ole mitään ihmeellisiä suunnitelmia. Päivä kerrallaan tässä mennään ja nautitaan tästä vapaudesta, kertoo Ahola.