Näin saat näyttävän perhosorkidean puhkeamaan uudestaan kukkaloistoon – ota asiantuntijan vinkit talteen

Perhosorkideat eli perhoskämmekät varastoivat vettä juuriinsa ja kukkivat tyypillisesti syksyllä ja keväällä. Perhosorkidea kukkii pitkään ja sen kukat ovat näyttävät, mutta kuinka saada se kukkimaan uudestaan, kun kukat ovat kerran pudonneet? Marttaliiton kotipuutarha-asiantuntija Tiina Ikonen kertoo orkidean hoidosta.

Perhosorkidea on näyttävä kukka, joka kukkii tyypillisesti syksyllä ja keväällä.

15.2. 19:00

Onko mahdollista saada perhosorkidea kukkimaan uudestaan?

”Tiedän monia, jotka ovat saaneet perhosorkidean kukkimaan uudestaan, vaikka eivät hoida kasvia sen ihmeemmin. Kotona orkidea on yleensä ruukussa ikkunalaudalla. Pyri tekemään kasvuolosuhteet samanlaisiksi kuin luonnossa, eli ei missään nimessä multaa, vaan kasvualustaksi haketta, kuoriketta, hiiltä, perliittiä ja vermikuliittia. Näitä käytetään valmiissa seoksissa. Olen tehnyt joskus kasvualustan itse silputusta kaarnasta, turpeesta ja puuhiilistä.”

Miten kasvia hoidetaan?

”Perhosorkideat varastoivat juuriin vettä. Ruukku kastellaan upottamalla se huoneenlämpöiseen veteen. Suojaa yläpuoli, jotta kaarnankappaleet eivät lähde kellumaan. Vesi valutetaan niin, ettei aluslautaselle tai suojaruukkuun jää vettä. Jotkut tekevät tämän kesällä joka viikko, toiset joka toinen viikko. Talviaikaan orkidea tarvitsee vähemmän vettä. Helmikuuhun asti kasveja ei tarvitse lannoittaa, jos ne eivät kuki. Nyt voisi pikku hiljaa aloitella. Yhteenvetona: hyvä kasvialusta, valoisa mutta ei paahteinen paikka, maltillinen lannoittaminen.”

Orkidea on läpinäkyvässä ruukussa suojaruukun alla. Läpinäkyvästä ruukusta pystyy tarkastamaan helposti juurien kunnon. Terveet juuret ovat hieman vihertävät ja pulleat. Lasista ruukkua ei kuitenkaan kannata käyttää edes suojaruukkuna.

Miltä terveet juuret näyttävät?

”Juuret yhteyttävät samalla tavalla kuin lehdet. Juurien pitää olla vihreitä, vähän pulleita. Kun kasvi kuivuu, ne kurtistuvat. Se ei kuitenkaan ole vielä merkki kuolemisesta.”

Mikä on perhosorkidean kukkimisväli?

”Orkideat kukkivat yleensä keväällä ja syksyllä, mutta jotkut voivat kukkia koko ajan. Kotioloissa kukat saattavat putkahtaa yllättäen. On ihanaa, kuinka pitkään kukinta kestää. Se on ihana palkinto, kun sieltä alkaa kasvaa hentoinen kukkavarsi. Sitä sitten suojellaan kunnolla. Vanhoja kukkavarsia ei tarvitse leikata pois, ennen kuin ne ovat kuivahtaneet.”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luetuimmat

Mainos