Sinitiainen pesänteossa

Seppo Sinisalo kuvasi sinitiaisen pesäntekopuuhissa Vilppulassa.

Sinitiainen pesäntekopuuhissa Vilppulan Välimäessä 14.5.2022.

21.5. 12:53

Sinitiainen on yleinen lintu Suomen metsissä ja pihapiireissä. Kauniisti visertävä Satakunnan maakuntalintu on Suomessa elinvoimainen, mutta rauhoitettu.

Mikä laji?

Sinitiainen (Cyanistes caeruleus)

Yleiskuvaus

Pienikokoinen tiaislaji, jonka pyöreä pää näyttää alkavan ilman kaulaa heti hartioista. Yleisväreiltään alta keltainen ja päältä sininen. Päässä sininen ”baskeri”.

Koko

Pituus 10,5–12 cm, paino 10–13 g.

Pesä

Kolossa tai pöntössä. Saattaa joskus kovertaa kolon itse. Rakennettu sammalista, villasta, karvoista ja muutamasta höyhenestä.

Pesiminen

Munii huhti–toukokuussa 6–14 munaa. Vain naaras hautoo, haudonta-aika 12–15 vrk. Pesäpoikasaika 19–20 vrk. Uusintapesyeet harvinaisia.

Esiintyminen

Pesimälintuna lehti- ja sekametsissä Etelä-Suomesta Etelä-Lappiin asti. Laji on 1800-luvun tulokas (ensimmäinen pesälöytö 1859 Helsingistä). Runsastunut viime vuosikymmeninä voimakkaasti. Talvisin tiaisia tavataan usein sekaparvina. Suomen pesimäkannaksi arvioitu 400.000–650.000 paria.

Muutto

Suomessa osittaismuuttaja. Epäsäännöllistä muuttoa tapahtuu meren yli syys–lokakuussa ja paluuta huhtikuussa.

Ravinto

Siemenet, selkärangattomat eläimet. Tavallinen talvisin lintulaudoilla.

Ääni

Tavallisin kirkas ”tii-tii-tie”, laulu helisevä säe. Sinitiainen kuuluu talitiaisen ohella kevään lähestymisen ensimmäisiin ilmaisijoihin aloittaen laulun jo maaliskuun alkupuolella hankien vielä ollessa maassa.

Uhanalaisuus

Elinvoimainen, rauhoitettu.

Mistä tunnistaa

Sinitiainen on talitiaista pienempi tiainen. Sillä on taivaansininen päälaki ja siltä puuttuu talitiaisen vatsapuolen musta keskijuova.

Sinitiaisen posket ja sinistä päälakea reunustava leveä silmäkulman juova ovat valkoiset. Silmäjuova on silmän edessä mustahko ja muuttuu silmän takana tummansiniseksi. Silmäjuova levenee niskassa ja yhtyy kaulansivun taaksepäin levenevään tummansiniseen kaarijuovaan.

Sinitiainen on selkäpuolelta vihertävä ja alapuolelta keltainen. Pyrstö ja siivet ovat kiiltävän siniset. Siivellä on valkoinen poikkijuova talitiaisen tapaan.

Sinitiaisen koivet ovat tumman harmaansiniset, pienikokoinen nokka on musta ja silmän värikalvo tummanruskea.

Muuta

Sinitiainen on Satakunnan maakuntalintu.

Lähde: Luontoportti.com

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luetuimmat

Mainos