Galleria Halmetoja Mänttä avaa Tuula Lehtisen näyttelyllä

Mäntässä avautuu 10. kesäkuuta uusi näyttelytila Galleria Halmetoja Mänttä. Ensimmäinen näyttely esittelee Tuula Lehtisen öljyvärimaalauksia.

Mänttäläislähtöinen Veikko Halmetoja avaa gallerian Mäntän Kauppakadulle 10. kesäkuuta. Avausnäyttelyn taiteilija on Tuula Lehtinen. Vasemmalla teos Marie-Antoinette, En redingote bleue, oikealla Madame Adèlaïde de France.

8.6. 14:00

Uusi galleria avataan Mäntän Kauppakadulla Luova Storen entiseen liikepaikkaan. Galleristi Veikko Halmetoja on ostanut liiketilan ja laajentaa galleriatoimintaa Helsingistä entiseen kotikaupunkiinsa.

”Ajatukseni on, että Pirkanmaalla on hyvin tilaa gallerialle. Liiketaloudellisesti toimivia gallerioita ei monta ole. Mänttä on Pirkanmaalla yhtä relevantti paikka kuin Tampere. Täällä on nykytaidekentällä Mäntän kuvataideviikot ja Serlachiuksen museot”, Halmetoja perustelee.

Lisäksi Mänttä on Halmetojan vanha kotikaupunki ja hänellä on paikkakunnalla nykyään myös kakkosasunto. Halmetoja on arvostettu kuraattori ja taideasiantuntija. Hän on toiminut muun muassa Mäntän kuvataideviikkojen ja Serlachius-museoiden näyttelyjen kuraattorina.

Galleristi Veikko Halmetoja esittelee mänttäläislähtöisen Emmi Kallion maalausta Kesäkosketuksia.

Halmetoja kertoo harkinneensa toisen gallerian avaamista useita vuosia, mutta koronapandemia sotki suunnitelmia. Hänellä on Helsingissä galleria ja Mänttään avattava galleria on sille rinnakkainen. Niihin tulee itsenäiset näyttelyt, samoja näyttelyjä ei kierrätetä toisesta toiseen. Molemmat ovat yhtä tärkeitä.

Kauppakadulla sijaitsevassa galleriassa on 80 neliötä. Etuosa on galleria ja takaosan huone on myyntitila, jossa kaupan on monilla eri tekniikoilla tehtyjä teoksia. Ideana on, että ostaja saa teoksen heti mukaansa.

Galleria avoinna iltapainotteisesti

Halmetojan mukaan galleria on auki joka päivä juhannusta lukuun ottamatta elokuun loppuun asti.

”Kesällä galleria on iltapainotteisesti auki, Olen saanut palautetta, että Mänttään yöksi jäävät valittavat, ettei ole mitään tekemistä. Meille voi soittaa ja sopia vaikka iltakahdeksaksi näyttelyyn tutustumisen.”

Mäntän galleriassa työskentelee Halmetoja ja Mänttään muuttanut taiteilija Kirsimaria E. Törönen. Joskus galleriassa saattaa työskennellä Sonja Linkoneva, joka hoitaa kuitenkin pääsääntöisesti näyttelypäällikkönä Halmetojan Helsingin galleriaa. Myös Linkoneva on lähtöisin Mäntästä.

Veikko Halmetojalla on kädessään Jasmin Anoschkinin veistos.

Halmetojan mukaan gallerian linjaus on selkeä: näytteille tulee mahdollisimman korkeatasoisia, eri tekniikoilla tehtyjä teoksia. Avausnäyttelyn taiteilija on Tuula Lehtinen, joka tuo esille suurikokoisia maalauksia ja pienempiä maalauksia.

Suurikokoisissa maalauksissa on kuningattaria ja prinsessoja, mutta he ovat laskeutuvan verhon tai kankaan takana. Vain kengänkärki voi pilkistää kun tarkasti katsoo. Maalaukset ovat aivan uusia.

Lehtisen mukaan hän haluaa teoksistaan näkyvän sen, että niissä on tekemisen jälki. Niitä on maalattu kuukausia ja niissä on runsaasti yksityiskohtia. Käsityön arvostaminen näkyy teosten maalatuissa kankaissa ja muissa hienoissa yksityiskohdissa.

”Haluan tehdä teknisesti haastavia töitä ja taistella materiaalin kanssa. Haluan että kankaissa on läpikuultavuutta ja kiiltävyyttä, ja että värit loistavat”, Lehtinen kertoo maalausten innoittajana olleen ranskalaisten ja espanjalaisten kuningattaret ja prinsessat.

Osion tuoreimmat

Luetuimmat

Mainos