Ukrainalaisille pidetään vihtatalkoot Vilppulassa - Pakolaiset myyvät vihdat saman tien

Vilppulalainen, pitkän linjan vihtamestari Tommi Aronen opettaa Ukrainasta tulleille pakolaisille vihdan tekemistä torstaina.

22.6. 16:00

Vilppulalainen vihtamestari Tommi Aronen opettaa ukrainalaisille vihdan tekemistä torstaina 23. kesäkuuta iltapäivällä Vilppulan SPR:n kahvilan edessä kunnantalon parkkipaikalla.

Vihtatalkoiden aikaansaannokset myydään saman tien, jotta ne saadaan juhannussaunojien iloksi.

”Ideana on opettaa vihdantekoa Ukrainasta tulleille pakolaisille ja saada heille pientä virikettä, jos he vaikka kesällä tekisivät vihtoja myyntiin ja saisivat taskurahaa. Minulla ei ole tietoa siitä, onko heillä entuudestaan tietoa sauna- ja vihtaperinteestä.”

Vihdat sidotaan rauduskoivusta, ja materiaali haetaan luvallisesti yksityismetsistä. Vihta sidotaan perinteiseen tyyliin vittaksella, ei narulla.

Aronen arvioi, että vihtatalkoisiin saapuu kymmenkunta pakolaista. Vihtoja valmistuu parissa tunnissa 10-15.

”Vanha kansa sanoi, että vihdat myydään pareittain, sillä saunaan ei paritta saa mennä. Itse olen pienestä asti sitonut vihtoja vaarin ja isän kanssa.”

Vihtaoppia myös kotiseutumuseolla

Aronen kertoo, että talvivihdat tehdään myöhemmin kesällä. Vilppulan museonmäellä kotiseutumuseolla 7. heinäkuuta näytetään, kuinka vihtoja sidotaan vanhaan malliin.

Kotiseutumuseota pyörittävä Vilppula-Seura haluaa ylläpitää vanhoja kädentaitoja yllä ja siirtää perinteitä nuoremmille sukupolville.

Vilppulassa avattiin toukokuussa Suomen Punaisen Ristin Hämeen piirin ylläpitämä vastaanottokeskus turvapaikanhakijoille ja pakolaisille. Suurin osa pakolaisista tulee Ukrainasta.

Paikalliset SPR:n osastot Vilppula ja Mänttä ovat monien yhdistysten ja yksityisten ihmisten kanssa auttaneet pakolaisia majoituksessa ja arkeen sopeutumisessa.

Osion tuoreimmat

Luetuimmat

Mainos