Vapaaehtoiset turvasivat lukuvuotensa aloittaneiden koulutien

Lasten koulutiet turvattiin vapaaehtoisten voimin Mäntässä, Vilppulassa ja Kolhossa. Suojateitä turvaamassa oli aikuisia seuroista, yhdistyksistä ja muista toimijoista.

Vapaaaehtoiset eri tahoilta turvasivat lasten koulumatkaa keskiviikkona. Kuvassa Maria Heino ja Piia Tenkula LC Mänttä Estereistä turvasivat Seppälän puistotien ja Koskelankadun risteystä.

11.8. 13:19

Keskiviikkoaamuna alkaneet koulut toivat vilskettä ja vilinää koulujen ympäristön liikenteeseen. Viime vuoden tapaan suojateille oli jakaantunut joukko aikuisia turvaamaan pienten kulkijoiden ensimmäistä päivää.

Turvaliiveihin pukeutuneita toimijoita oli mukana ainakin Mänttä-Vilppulan Moottoripajalta, Lions club Mänttä Estereistä, 4H-yhdistyksestä, Koillis-Pirkan kiekosta ja seurakunnasta. Kolhossa mukana olivat Mannerheimin lastensuojeluliiton paikallisyhdistys, Kolhon Vihuri ja Eläkkeensaajat.

Ryhmä vapaaehtoisia oli keskiviikkoaamuna kokoontunut Koskelan alakoulun lähelle, josta kukin jalkautui sovituille suojateille.

”Olemme tavallaan muistutuksena ja herätyksenä siinä risteyksessä”, Hannele Airikka Moottoripajalta kertoi.

Liikennekulttuuri on kehittynyt, mutta parantamisen varaakin on.

”Ekaluokkalaiset toimivat esimerkillisesti. Reitit on käyty hienosti läpi vanhempien kanssa” Airikka kertoi.

Tero Hattinen, Hannele Airikka, Elmeri Hattinen, Maria Heino ja Sari Pihlajamaa kokoontuivat Mäntän keskustassa. Mukana oli myös Lola-koira Suomen Karva-Kavereista.

”Vanhemmat lapset sähköskootteineen tarvitsevat useamminkin muistutuksia kulkemisesta. Autot eivät välttämättä ehdi reagoida nopeisiin liikkeisiin, joten tarkkuus liikenteessä olisi tärkeää myös näillä kulkeville”, pohti Moottoripajalta mukaan tullut Tero Hattinen.

Itse aamuisin Savosenmäen kouluun pyöräilevä Elmeri Hattinen osasi nopeasti nimetä pahimman vaaranpaikan.

”Leikkauksen risteyksen seutu, eli Sillanpään-, Tehtaan- ja Liikennöitsijänkadun kohtaamispaikka on kaikkein vaarallisin Savosenmäessä kulkijoille. Rekkaliikenne osaa huomioida kulkijat hyvin, mutta pyöräilijät ja muut eivät aina muista katsella ympärilleen”, Hattinen kertoi.

Ryhmä kertoo myös, että pyöräilykypärän käyttö unohtuu varsinkin vanhemmilta lapsilta.

”Tässä auttaisi esimerkki vanhemmilta. Kaupungissa kypärää käytetään hyvin, onneksi pienemmilläkin paikkakunnilla käyttö on lisääntymään päin”, vapaaehtoiset muistuttivat pyöräilijöiden tärkeimmästä turvavälineestä.

Myös KPK oli mukana saattamassa lapsia turvallisesti kouluun. Idean isänä toimi joukkueenjohtaja Esa Kallonen. Mukana olivat ainakin valmentaja Hannu Salmi sekä pelaajat Joni Ruohomäki ja Matias Huhtala.

Lola-koira Suomen Karva-Kavereista viihtyy lasten parissa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luetuimmat

Mainos