Eikö enää saa haravoida? – Asiantuntija kertoo yksiselitteisesti, kumpi on parempi nurmikolle, lehtien haravointi vai ruohonleikkurilla silppuaminen

Kaupunkien puistot putsataan siisteys- ja turvallisuussyistä lehdistä, mutta mitä työmaapäällikkö suosittelee kotipihoihin?

Haravointi on kuulunut vuosikymmeniä syksyn pihatöihin. Mitä sanoo asiantuntija hommasta, kannattaako sitä enää tehdä lainkaan?

30.10.2022 12:15

Kun Facebookiin laittaa haravointikuvan, alle ilmestyy heti porukkaa neuvomaan, kuinka lehdet pitäisi oikeasti ajaa vain ruohonleikkurilla ja jättää nurmikkoa ravitsemaan. Haravoija saatetaan leimata jopa ympäristömoukaksi.

Miten se nyt on, eikö enää saa haravoida, Tampereen keskustan ja Lentävänniemen puistoista Tampereen Infralla vastaava työmaapäällikkö Julia Isolahti?

”Saa tietenkin haravoida, jos haluaa siistin jäljen. Jos ajattelee vain nurmikkoa, lehtien silppuaminen on paras tapa. Silppu ravitsee nurmikkoa.”

Onko ympäristön kannalta väärin haravoida?

”Eihän se haravointi mitään kuluta ja lehdet voi haravoida vaikkapa pensaiden alle suojaamaan juuria pakkasilta. Se on oikeastaan aika hyvä idea näillä leveysasteilla, kun ei välttämättä tule lunta juurien suojaksi.”

Meidän tuijien alta lehdet eivät ainakaan maatuneet yhtään mihinkään, siellä on yhä isot kasat edellisvuosilta. Voivatko liiat lehdet tukehduttaa puskia?

”Lehdet voi ottaa pois puskien alta keväällä tai jättää karikkeeksi, ei niistä haittaa ole. Tietysti puskien aluset voivat olla kivemman näköisiä siistittyinä.”

Hoitamattomia pihoja pidetään nykyään jo ympäristötekona.

”Luonnonmukaiset pihat ovat tosiaan trendi. Lehdethän voi jättää paitsi haravoimatta myös silppuamatta syksyllä. Keväällä voi sitten haravoida ne, mitkä eivät ole maatuneet. Keväällä nurmikkokin tykkää, kun sitä vähän ilmaa haravoimalla.”

Haravoimattomat pihat voivat aiheuttaa kitkaa naapureiden kanssa tai sattua ihan vain omaan silmään. Mitä neuvoksi tällaisissa tilanteissa?

”Taloyhtiöissä ja naapurustoissa nyt tulee kitkaa monenlaisesta asiasta. Lopulta kai se on makuasia, kuinka siistin näköistä halutaan. Nurmikon kannalta silppuaminen on kuitenkin paras tapa.”

Kaupungin puistoista lehdet kuitenkin kerätään pois. Miksi?

”Puistojen puista tulee niin paljon lehtiä, että se on ihan siisteyskysymys. Samalla toki myös turvallisuusasia kulkuväylillä. Pitää myös varmistaa, etteivät lehdet tuki viemäreitä.”

Jos nyt on kapinallinen ja haluaa silti haravoida, mihin lehdet saa tungettua, jos kaikki ei mahdu puskien alle?

”Pienet määrät haravointijätettä voi surutta laittaa biojäteastiaan, mutta kottikärryllistä suuremmat jätemäärät kierrätetään oman alueen jätehuollon ohjeiden mukaisesti.”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luetuimmat

Mainos