Siirtolapuutarhoille tunnustusta – Riihossalmen siirtolapuutarha Mäntästä on palkittujen joukossa

Siirtolapuutarhat saivat Puutarhaliiton Vuoden 2022 Avoimet Puutarhat -tunnustuksen.

Kesämuistoja marraskuiseen hämärään. Viime kesäkuun lopulla Leena Kaunisto ja Matti Leppälampi nauttivat mökkielämästä vehreän puutarhan keskellä Riihossalmen siirtolapuutarhassa.

25.11. 8:00

Puutarhaliiton valintaraati valitsi Vuoden 2022 Avoimet Puutarhat -tunnustuksen saajiksi tapahtumaan osallistuneet siirtola- ja ryhmäpuutarhat. Mänttä-Vilppulasta viime kesän tapahtumassa oli mukana Riihossalmen siirtolapuutarha. Avoimet Puutarhat -tapahtuma houkutteli elokuun alussa 95 000 vierailua eri puolella Suomea sijaitseviin puutarhoihin.

Laineen liplatusta Mäntän Riihossalmen siirtolapuutarhasta.

Vuoden teema Puutarhat ilmastonmuutoksessa oli yhtenä kriteerinä kunniamainintaa myönnettäessä. Siirtolapuutarhoja osallistui tapahtumaan 22 kappaletta ympäri Suomea ja näissä pääsi tutustumaan monen näköisiin ja monimuotoisiin siirtolapuutarhoihin. Nämä puutarhat osana kaupunkiympäristöjä hidastavat ilmastonmuutosta runsaan kasvillisuuden avulla ja myös auttavat vähentämään sääilmiöiden haitallisia vaikutuksia.

Siirtolapuutarhoissa vaalitaan luonnon monimuotoisuutta.

Runsautta ja monimuotoisuutta

Siirtolapuutarhojen kasvillisuuden runsaus tukee luonnon biodiversiteettiä ja auttaa sopeutumaan ilmastonmuutoksen vaikutuksiin. Vanha ja runsas kasvillisuus yhteyttää koko kasvukauden sitoen ilmakehän haitallista hiilidioksidia. Kerroksellinen kasvillisuus viilentää ja sitoo esimerkiksi sateiden aikana runsaasti vettä ehkäisten muun muassa rankkasateiden aiheuttamia ongelmia. Siirtolapuutarhat tarjoavat mesipistiäisille, monille muillekin hyönteisille ja linnuille suojaa, elintilaa ja ruokaa kaupunkiympäristöissä.

Ensi vuoden Avoimet puutarhat -tapahtuma on sunnuntaina 9. heinäkuuta, ilmoittautuminen alkaa huhtikuussa 2023.

Raadin perusteluissa korostettiin lisäksi siirtolapuutarhojen monipuolisuutta ja yhteishenkeä. Siirtolapuutarhat ovat avoimia vierailukohteita kaikille ja toimivat virkistävinä keitaina myös muulloin kuin Avoimet Puutarhat -tapahtuman aikana. Tapahtuman järjestää Puutarhaliitto ry.

Vuoden 2023 tapahtumapäivä on sunnuntai 9. heinäkuuta. Silloin teemana on Puutarhan sävelet. Ilmoittautuminen tapahtumaan alkaa huhtikuussa 2023.

Lue lisää: Katso kuvat: Riihossalmen siirtolapuutarha kaikessa loistossaan

Lue lisää: Elokuiset puutarhat houkuttelivat ennätysyleisön

Lue lisää: Riihossalmen siirtolapuutarhaan pääsee tutustumaan Mäntässä

Lue lisää: Siirtolapuutarhassa kesä on kukkeimmillaan – mökkiarjessa ei kiire paina, vaikka hiki tulee

Osion tuoreimmat

Luetuimmat

Mainos