Kasteen lahja ja tehtävä

Sen sijaan, että kaste liittyisi ensisijaisesti siihen, miten ihmistä kutsutaan, se liittyy syvemmin siihen mihin ihmistä kutsutaan.

Kaste antaa ihmisen elämälle – joka on mittaamattoman arvokas sellaisenaan – vielä suuremman merkityksen.

8.1. 10:00

Kastetta pidetään usein perinteenä, jossa ihminen saa nimen. Nimi on valtavan tärkeä osa ihmisen identiteettiä – ei ole ihme, että siihen liittyvä juhla on ihmisille tärkeä. Itse lähestyn kastetta kuitenkin vähän toisenlaisella tavalla. Sen sijaan, että kaste liittyisi ensisijaisesti siihen, miten ihmistä kutsutaan, se liittyy syvemmin siihen mihin ihmistä kutsutaan.

Kaste antaa ihmisen elämälle – joka on mittaamattoman arvokas sellaisenaan – vielä suuremman merkityksen; kaste liittää ihmisen tehtävään ja ketjuun, joka on kestänyt vuosituhansien ajan, ja jatkuu vielä senkin jälkeen, kun oma elämä päättyy. Tuo kasteessa saatu tehtävä muovaa myös identiteettiä. Se tekee ihmisestä Jumalan työtoverin, Jumalan valtakunnan työntekijän.

Tehtäväni Jumalan työtoverina on yksi elämäni olennaisimmista palasista. Kasteen kautta saatu tehtävä ei kuitenkaan ole työ muiden joukossa. Se on vielä kutsumustakin suurempi asia, sillä kutsumukseni on vain väline siinä, kuinka Jumalan työtoverina elän ja olen.

Jumalan työtoveruuteen kuuluu lepo ja rauha. Se on myös jatkuvien uusien avautuvien mahdollisuuksien työpaikka; tässä työssä Jumala voi johdattaa ja kutsua paikkoihin ja tilanteisiin, joista en ole osannut edes unelmoida – niin kuin Jumala kutsui Filippoksen tielle Jerusalemista Gazaan (Ap. t. 8:26).

Jumalan valtakunnan työssä oleminen antaa elämälleni sen kokoa suuremman merkityksen. Jumalan työtoverina saan olla enemmän kuin osieni summa, sillä tämä tehtävä on jaettu lukemattomien muiden kanssa. Siksi Jumalan valtakunnan työ on tehtävä, joka on myös lahja.

Se on lahja, joka on tarkoitettu jaettavaksi: lahja ei ole omani, vaan minut on kutsuttu sen osaksi sekä lahjan eteenpäin jakajaksi. Kastettu ihminen on kutsuttu seuraamaan hyvien uutisten antajaa ja lähdettä, jonka tehtävään saa liittyä:

Herran henki on minun ylläni,

sillä hän on voidellut minut.

Hän on lähettänyt minut

ilmoittamaan köyhille hyvän sanoman,

parantamaan ne, joiden mieli on murtunut,

julistamaan vangituille vapautusta

ja kahlituille kahleitten kirpoamista,

julistamaan Herran riemuvuotta.

Kirjoittaja on tuore pappi sekä ekumeniasta ja lähetystyöstä syttyvä vaikuttaja, joka haluaa muuttaa niin maailmaa kuin kirkkoakin.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luetuimmat

Mainos