Taidekaupungin runsaaseen kesätarjontaan on tulossa aivan uudenlainen konsepti – myytäviin asuinkiinteistöihin kuratoidaan näyttely

Mäntän äärellä -konsepti yhdistää taidekentän, sen yleisön ja kiinteistömarkkinat.

Millenium Kodin Pirkko Nippala (vasemmalla), taiteilija Krister Gråhn ja Mänttä-Vilppulan kaupunkisuunnittelupäällikkö Julia Virtanen Niittykadulla sijaitsevassa myynnissä olevassa kerrostaloasunnossa.

11.2. 0:00

Kuinkahan monta työryhmää Suomen muuttotappiokunnissa on vuosien varrella perustettu pohtimaan keinoja, joilla muuttotappiota voisi ainakin hidastaa. Erilaisia ratkaisuja on esitetty ja toteutettu. Lopputulema lienee joka tapauksessa väistämätön. Ainakin näillä näkymin väki pakkautuu yhä enemmän suuriin kasvukeskuksiin ja pienemmät paikkakunnat kuihtuvat. Joskus voi kuitenkin syntyä ideoita, joista saattaa olla oikeasti apua.

Yksi tällainen voisi olla ensi kesänä Mäntässä pilotoiva projekti, joka tällaisenaan saattaa olla ensimmäinen laatuaan tässä maassa. Sen takana on kaupungissa toistakymmentä vuotta asunut Krister Gråhn. Hän on opiskellut viimeiset kaksi vuotta Taideyliopistossa Kuvataideakatemian Praxis-taiteen ja esittämiskäytäntöjen maisteriohjelmassa kuratointia ja ensi kesänä toteutettava Mäntän äärellä -projekti on osa hänen opinnäytettään.

Kaikessa yksinkertaisuudessaan projektin tarkoituksena on luoda aivan uudenlainen näyttelykonsepti, jossa myynnissä oleviin asuinkiinteistöihin kuratoidaan nykytaidenäyttely. Tämä konsepti yhdistää taidekentän, sen yleisön ja kiinteistömarkkinat.

Samalla kaupalla taidetta ja asunto

Toki erilaisia taidenäyttelyitä on järjestetty paljonkin muun muassa erilaisissa purkurakennuksissa, mutta tässä konseptissa näyttelytilan käyttötarkoitus ei muutu, vaan taide liittyy väliaikaisesti osaksi asuntojen kiertoa. Konseptin mukaan sekä itse asunto että sen sisällä oleva taide ovat kaupan.

Kaikki myyntitulot jyvitetään mahdollisimman oikeudenmukaisesti ja reilusti kaikkien osapuolet kesken. Sekä asuntojen välitys että taiteen myyminen perustuvat myyntiprovisioihin ja niistä löytyy jo valmiiksi yhtäläisyyksiä.

Josko jokunen taidevierailija innostuu ostamaan itselleen kakkosasunnon. Mäntän kiinteistöt ovat edullisia kaupunkien vastaaviin verrattuna.

”Asuntoesittelyissä ihmiset ovat oman tulevaisuutensa äärellä. Millainen oma tulevaisuus on nykytaiteen kontekstissa”, Gråhn pohtii.

Tähän väliin hiukan tilastotietoa muuttotappiokunta Mänttä-Vilppulasta. Viimeisen kymmenen vuoden aikana Mänttä-Vilppulan asukasluku on Tilastokeskuksen mukaan laskenut noin 14 prosenttia ja asuntoja paikkakunnalla on jatkuvasti myynnissä toistasataa.

Toisenlainen tilasto kertoo puolestaan sen, että paikkakunnalla vuosittain vierailevan taideyleisön määrä on koko ajan kasvanut. Samalla erilainen taidetarjonta on kasvanut jatkuvasti. Lähes vuosittain on tullut jotain uutta nähtävää. Tätä nähtävää ja koettavaa tarjoavat paikallisten taideinstituutioiden lisäksi myös vapaaehtoiset toimijat.

Näyttely kymmeneen asuntoon

Ensi kesänä on tarkoitus pystyttää näyttely enintään kymmeneen myynnissä olevaan eri kokoiseen asuntoon. Lopulliset näyttelykohteet valitaan toukokuun aikana, mutta niiden sijainti on rajattu kohtuullisen lähelle keskustaa. Mukaan pyritään saamaan ainakin yksi esteettömän asumisen asunto.

”Mikäli jollakulla mänttäläisellä on asuinkiinteistö, jonka hän haluaisi Mäntän äärellä -projektin näyttelytilaksi, sitä ehtii vielä ehdottamaan”, Gråhn kertoo.

Projektin tarkoitus on myös osoittaa, miten monipuolista asuminen voi olla pienemmilläkin paikkakunnilla.

”Pähkinänkuoressa tämän näyttelykonseptin idea on yhdistää kasvu ja kutistuminen tavalla, joka ammentaa kummastakin tilanteesta. Projektin johtavana ideana toimii lause: Mitä minulla jo on ja mitä sillä voi tehdä? Tarkoituksena ei ole törmäyttää eikä risteyttää. Kyse on olemassa olevan tilanteen kohtaamisesta ja yrityksestä ajatella asiat sitä kautta toisin, sekä luoda kestävämpi pohja taiteelliselle toiminnalle”, Gråhn muotoilee.

Koneen Säätiö on myöntänyt hankkeelle osarahoituksen. Pirkanmaan kuntien yhteinen Operaatio Pirkanmaa -kulttuurihanke tukee myös näyttelyä. Mäntän äärellä -projekti edustaa toimintamallia, jonka toteutumista halutaan jatkossa edistää muissakin kunnissa. Myynnissä olevat asuinkiinteistöt löytyvät Millenium Koti Oy:ltä. Näyttelyiden valvonta puolestaan järjestetään yhteistyössä Mänttä-Vilppulan kaupungin kanssa. Mäntän äärellä -logon on tehnyt Sammy-Daniel Hottinen. Projekti kehittyy ja uusia yhteistyökumppaneitakin etsitään.

Näyttely on avoinna heinäkuussa päivittäin kello 12–18. Sinne valittavat taiteilijat julkistetaan lähiaikoina.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luetuimmat

Mainos