Ylösnousseen todistajina

Taivaan kansalaisuus on hieno asia. Sen kautta kaikki tärkeimmät elämänarvomme saavat muodon.

Hiljaisen viikon tapahtumien seuraaminen on liittynyt omaan pääsiäisenviettooni aina tiiviisti. Hiljaisen viikon historiallinen muisto kätkee sisälleen Israelin kansan vaiheita pakkosiirtolaisuudesta ja orjuuden ajoista. Näistä kaikista muodostuu kuin tie, joka johtaa vaihe kerrallaan lopulta pääsiäisen iloon ja rauhaan.

Tänä vuonna hiljaisen viikon varrella mahtui paljon muutakin, mikä teki siitä entistäkin kiinnostavamman. Palmusunnuntaina jännitimme uusien kansanedustajien valintaa. Varmasti monissa kodeissa elettiin yhteisiä tuntoja voittajien ja häviäjienkin rinnalla. Viikon varrelle liittyi myös kansallisesti merkittävän päätöksen sinetöiminen. Maamme siirtyi Nato aikakauteen, mikä tulevaisuuden ja turvallisuuden osalta on suuri käänne.

Vaikka muutokset ovat suuria, niiden keskeltä katsotaan silti aivan samaan suuntaan kuin Jeesuksen aikalaisten elämässä. Toivomme tulevalta rauhan ja turvan aikaa. Hiljaisen viikon keskellä mieleeni onkin noussut nuorten hyvin tuntema laulu Kahden maan kansalainen. Laulussa laulamme: ”Jalat pidän mullassa maailman, katseellani Taivasta tavoitan.” Mitä ovat nuo maan multa ja taivas, joiden äärellä kristittyinä elämme?

Maan multa on ehkä helpompi ymmärtää. Se liittyy elämän päivittäisiin haasteisiin: toimeentuloon, terveyteen, vapauteen. Olen kiitollinen siitä, että jalkani saavat levätä hyvässä mullassa. Silti on paikallaan muistaa, että kovin kaukana eivät ole vaaran vuodet, jolloin kansallinen vapauskin oli uhattuna. Tänään saammekin olla kiitollisia isänmaasta ja sen tarjoamista mahdollisuuksista.

Kristittynä koen silti tärkeimmäksi näyn, jonka Jeesuksen sanojen kautta voin omistaa. Saan katsoa kohti Taivasta. Taivaan kansalaisuus on erilaista. Siellä omaa paikkaani ei edusta kansanedustuslaitos. Taivaan kansalaisuus perustuu kasteeseen, jonka myötä saan liittyä Jeesuksen seuraajien ja maailman laajan kirkon yhteyteen.

Tuleva 1. pääsiäisen jälkeinen pyhä on omistettu kasteen vastaanottaneille kristityille. Vanhaan aikaan pääsiäisaikaan liittyi kasteen vastaanottaminen, mikä merkitsi suurta muutosta ihmisten elämässä. Taivaan kansalaisuus sinetöitiin siksi kirkollisella juhlalla. Tulevan pyhän evankeliumitekstit kertovat nekin meille opetuslapsista, jotka vasta opettelevat ymmärtämään, mitä taivaan kansalaisuus tarkoittaa.

Taivaan kansalaisuus on hieno asia. Sen kautta kaikki tärkeimmät elämänarvomme saavat muodon. Monien maailman tapahtumien keskellä rauha, elämän turva sekä ilo ja kiitollisuus ovat löytyneet juuri sieltä, missä kasteyhteys on ollut totta – missä Jumalan rakkaus on ollut ihmisen ymmärryksen keskuksena.

Juha Lankinen

pastori

Mänttä-Vilppulan seurakunta

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luetuimmat

Mainos