Kevätmuutto on nyt parhaimmillaan - Kurjet, hanhet ja vesilinnut saapuvat sisämaahan

Pääsiäisen lämmin sää innosti muuttolinnut matkalle Suomeen. Mänttä-Vilppulan seudulla nähdään jo kurkia, kiuruja, töyhtöhyyppiä, lokkeja ja muita vesilintuja. Myös punarinta on saapunut Pirkanmaalle.

Useat vesilinnut ja hanhilajit ovat saapuneet Mänttä-Vilppulan seudulle. Kuvassa kanadanhanhi Mäntän Virtasalmessa.

Pirkanmaan taivaalla, pelloilla ja järvillä näkee nyt useita muuttavia lintulajeja. Pirkanmaan lintutieteellisen yhdistyksen Pilyn mukaan ensimmäiset muuttavat laulujoutsenet havaittiin jo helmikuussa. Myös petolinnuista maa- ja merikotka, varpus- ja hiirihaukka ovat saapuneet maakuntaan.

Kuovit 19.4. 2022 Vilppulan pellolla.

Töyhtöhyyppiä näkee runsaina parvina tietyillä pelloilla, samoin kiurut ovat pohjoisella Pirkanmaalla. Pulmusia, sepelkyyhkyjä, harmaa-, kala- ja naurulokkeja on liikekannalla. Hanhiparvet viilettävät taivaalla. Vesilinnuista on useita havaintoja muun muassa isokoskelosta, telkästä, sinisorsasta ja tavista.

Omaan kotipihaani saapui odotettu vieras, punarinta 12. huhtikuuta. Viime vuonna punarinta tuli päivää aikaisemmin. Muita omia harvinaisempia pääsiäisen havaintoja ovat useita mustarastaita, räkättirastas, kurkipari, kalalokki, kanadanhanhiparvi, kiuruparvi, pulmusia, vihervarpunen, sepelkyyhkypari, telkkä, metsähanhiparvi. Kottarainen saapui jo 13.3. ruokinnalle ja on viihtynyt siinä pariin otteeseen päiväkausia.

Västäräkki nähty Mänttä-Vilppulassa

Lintuhavaintopalvelu Tiiraan on Mänttä-Vilppulasta on ilmoitettu 10.-12. huhtikuuta lukuisia lajeja: peukaloinen, puukiipijä, laulujoutsen, metsähanhi, sinisorsa, telkkä, naurulokki, kalalokki, selkälokki, harmaalokki, punarinta, teeri, tuulihaukka, ampuhaukka, kurki, töyhtöhyyppä, sepelkyyhky, västäräkki, räkättirastas, hippiäinen, kuusitiainen ja pajusirkku.

Juupajoelta on raportoitu Tiiraan 10.-12. huhtikuuta muun muassa metsäviklo, tiltaltti, kanadanhanhi, tavi, isokoskelo, piekana, kuovi, niittykirvinen, punakylkirastas ja kottarainen.

Haahkoilla ja kurjilla päämuutto

Suomen eteläisimmässä kärjessä sijaitseva Hangon lintuasema ilmoittaa päivittäin tuoreimmat muuttajat.

Pääsiäisenä käynnistyi muun muassa haahkojen päämuutto. Parin päivän aikana Hankoniemen on ohittanut yli 15  000 haahkaa ja kevään ensimmäinen kyhmyhaahkakin havaittiin. Samoin hanhia saapuu Suomeen hyvää tahtia, tuhansia hanhia päivittäin. Uusina saapujina havaittiin jouhisorsa, lapasorsa, sinisuohaukka, piekana ja kala- ja lapintiira.

Kurkien muutto ikuistui kuvaan huhtikuussa 2022 Mänttä-Vilppulassa.

Lintuaseman tarkkailijoiden mukaan kurjet lähtivät liikkeelle pääsiäisperjantaina ja -lauantaina. Pääsiäisenä Haliaksen ohitti yli 10 000 kurkea. Maahan saapuu jatkuvasti uusia lajeja muuton edistyessä. Viikonlopun tulijoita olivat muun jalohaikara, kuikka, merikihu, metsäviklo ja punajalkaviklo.

Osion tuoreimmat

Luetuimmat

Mainos