Maria Svanin 40-vuotisjuhlakonsertissa sävelet solisevat Walleniuksen Wapriikissa

Kuorevesiläissopraano Maria Svanin juhlakonsertti avaa Walleniuksen Wapriikin kulttuuriohjelmiston Juupajoen 110-vuotisjuhlavuonna.

Kuorevesiläinen ulkomailla laajasti konsertoinut suomalais-amerikkalainen sopraano Maria Svan juhlii 40-vuotissyntymäpäiväänsä konsertilla Juupajoella.

Kuorevesiläinen ulkomailla laajasti konsertoinut suomalais-amerikkalainen sopraano Maria Svan juhlii 40-vuotissyntymäpäiväänsä Sävelet soliskoot! -konsertissaan Walleniuksen Wapriikissa Juupajoella 15. huhtikuuta.

Konsertissa kuullaan laulumusiikin suosituimpia kamarimusiikkiteoksia lähiseudulla vaikuttavien ammattimuusikoiden esittämänä.

Ohjelmistossa on muun muassa yhden klassismin suurimman säveltäjän, Mozartin, kepeän ylevä ja teknisesti vaativa motetti Exsultate Jubilate (Riemuitse, ole iloinen). Koska hän sävelsi teoksen jo teini-ikäisenä, sävelkielessä kuuluu vielä hyvin barokin ajan kuviolaulujen virtuoottisuus. Lisäksi kuullaan maailmalla yksi eniten esitetyistä kamarimusiikkiteoksista, Pergolesin Stabat Mater, joka vie vielä hetkeksi viikon takaisen pääsiäisen tunnelmiin.

Konsertissa Maria Svanin (keskellä) kanssa esiintyvät alttolaulaja Salla Valkeapää (vasemmalla), TAT-jousitrion (takana) mänttävilppulalaiset muusikot ja musiikkipedagogit Mika Tepponen, Marjo Tepponen ja Katja Autonen-Lepistö sekä ammattisäestäjä, kanttori Kaja Jantsikene. Kuva Mäntän kirkossa pidetyn Stabat Mater -konsertin harjoituksista vuodelta 2022.

Konsertti tuo 1800-luvun kulttuurihistorialliseen miljööseen kansainvälisiä tuulia. Svan on suorittanut laulun ammattiopintonsa muun muassa Pohjois-Michiganin yliopistossa Yhdysvalloissa. Svan on konsertoinut Suomessa, Amerikassa, Kreikassa ja Italiassa sekä ollut mukana monissa näyttämöproduktioissa. Hän on jatkokouluttautunut muun muassa Jaakko Ryhäsen ja Cynthia Makrisin yksityisoppilaana sekä Italian Trentinossa Belcanto Academyn oopperakoulutuksessa Francesca Micarellin ja Massimo Lambertinin johdolla.

Sopraanoäänen heleyttä täydentää mänttäläissyntyisen alttolaulajatar ja laulupedagogi Salla Valkeapään syvästi soiva harvinaisempi contra-alttoääni. Viulunsoittoa ja klassista laulua opiskellut kamarikuorolaulaja johtaa omaa laulukoulua.

Konserttia tähdittää lisäksi diplomipianonsoitonopettaja ja moninaisen musiikkikoulutuksen käynyt, Kaja Jantsikene, joka on toiminut yli 30 vuoden ajan pianonsoitonopettajana ja ammattisäestäjänä sekä yli 20 vuoden ajan kanttorina. Hän on perustanut Vilppulaan monia kuoroja ja toimii niiden taiteellisena johtajana.

TAT-jousitriossa soittavat mänttävilppulalaiset muusikot ja musiikkipedagogit Mika Tepponen, viulu, Katja Autonen-Lepistö, viulu/alttoviulu ja Marjo Tepponen, sello. Jousitrio yhdessä pianon kanssa muodostaa konsertin pienen salonkiorkesterin.

Konsertti avaa Walleniuksen Wapriikin kulttuuriohjelmiston Juupajoen 110-vuotisjuhlavuonna. Ensimmäiset näyttelyt avautuvat ohjelman mukaan 25. huhtikuuta. Neljän viikon mittaisia näyttelyjaksoja on kaikkiaan kuusi ja viimeinen näyttely päättyy vasta lokakuussa.

Osion tuoreimmat

Luetuimmat

Mainos