Olivia ja Leo yhä lasten suosikkinimet – uusi digipalvelu on suosituin tapa ilmoittaa lapsen nimi väestötietojärjestelmään

Ruotsinkielisten lasten suosituimmat nimet Suomessa olivat Saga ja Oliver ja muunkielisillä lapsilla Sofia ja Adam.

Viime vuonna Suomessa syntyneistä tytöistä 276 sai ensimmäiseksi etunimekseen Olivia. Pojista suosituimman ensimmäisen etunimen Leo sai 376 poikaa.

Vuonna 2022 Suomessa syntyneiden lasten suosituimmat ensimmäiset etunimet olivat suomenkielisillä lapsilla Olivia ja Leo, ruotsinkielisillä lapsilla Saga ja Oliver, ja muunkielisillä lapsilla Sofia ja Adam.

Viime vuonna Suomessa syntyneille lapsille Olivia annettiin ensimmäiseksi etunimeksi 276 tytölle ja Leo 376 pojalle. Suosituimpien nimien kärkisijat olivat samat vuonna 2021, ja Leo on ollut suosituin poikien ensimmäinen etunimi jo vuodesta 2019.

Tyttöjen suosituimmat ensimmäiset etunimet viime vuonna olivat Olivia, Aino, Aada, Lilja ja Eevi. Vuoden 2021 kärkiviisikkoon kuuluneet Venla ja Sofia ovat pudonneet sijoille kahdeksan ja yhdeksän, ja tilalle ovat nousseet Aino ja Aada. Ainon suosio on siis palaamassa: nimi oli tyttöjen suosituin ensimmäinen etunimi muun muassa vuosina 2017, 2019 ja 2020.

Poikien suosituimmat ensimmäiset etunimet olivat Leo, Väinö, Eino, Oliver ja Elias. Samat nimet ovat olleet kärkiviisikossa vuodesta 2019 asti. Väinö on noussut viidenneltä sijalta toiseksi edellisvuodesta. Vuoden 2018 nimisuosikki Eeli löytyy nyt sijalta kahdeksan.

Ei suuria muutoksia suosikeissa

Kun lasketaan mukaan myös toiset, kolmannet ja neljännet etunimet, viisi suosituinta tytön nimeä olivat Aurora, Maria, Sofia, Olivia ja Emilia. Viisi suosituinta pojan nimeä olivat Olavi, Juhani, Johannes, Mikael ja Oliver. Vaihtelua aiempaan vuoteen on tapahtunut vain kärkiviisikon keskinäisessä järjestyksessä: Aurora on ohittanut Marian ja Mikael Oliverin.

"Suosituimpien nimien listalla ei ole tapahtunut suuria muutoksia viime vuosina. Perinteiseksi miellettyjen nimien suosio jatkuu. Suosituimmat ensimmäiset etunimet ovat usein lyhyitä, kaksitavuisia, ja ääntämykseltään niitä voisi luonnehtia pehmeiksi. Joukossa on paljon perinteisiä nimiä, joita suurella todennäköisyydellä esiintyy vanhempien suvussa, esimerkiksi isovanhempien nimissä”, erityisasiantuntija Noora Riskilä Digi- ja väestötietovirastosta toteaa tiedotteessa.

Ruotsinkielisten suosikit Saga ja Oliver

Nimitilastoissa 2022 ruotsinkielisten tyttöjen suosituin ensimmäinen etunimi oli Saga, joka oli myös vuoden 2021 suosikki. Poikien nimistä suosikiksi on noussut Oliver. Sagan sai nimekseen 29 tyttöä ja Oliverin 33 poikaa.

Sagan jälkeen suosituimmat tyttöjen ensimmäiset etunimet olivat Ellen, Alva, Emma ja Stella. Poikien suosituimmat ensimmäiset etunimet Oliverin jälkeen olivat William, Liam, Anton ja Emil.

Kaikista annetuista etunimistä ruotsinkielisillä lapsilla suosituimpia olivat Maria ja Alexander.

Muunkielisten tyttöjen ensimmäisistä etunimistä suosituin oli Sofia, ja poikien suosikkinimi oli Adam. Seuraavina tyttöjen nimistä tulevat Maria, Olivia, Eva ja Emilia sekä poikien nimistä Elias, Muhammad, Mark ja Leo.

Nimen ilmoittaminen helpottui

Lapsen tiedot on voinut ilmoittaa väestötietojärjestelmään myös digitaalisesti verkkolomakkeella joulukuusta 2022 lähtien. Digitaalinen asiointitapa on otettu laajasti käyttöön, ja tällä hetkellä jo noin 88 prosenttia lasten tiedoista ilmoitetaan Digi- ja väestötietovirastoon verkossa.

Vastasyntyneen lapsen äidille tulee automaattisesti kotiin tietopaketti, joka auttaa nimen valinnassa ja tietojen ilmoittamisessa. Uusi verkkolomake lyhentää ilmoitusten käsittelyaikaa Digi- ja väestötietovirastossa, kun aikaa ei mene postin kulkuun ja saapuneiden lomakkeiden skannaukseen.

Jos toivoo lapselle uniikkia nimeä, kannattaa varautua normaalia pitempään käsittelyaikaan. Normaalisti lasten nimitietojen käsittelyaika on noin neljä viikkoa, mutta erikoisempaa nimeä hakiessa käsittely kestää pitempään.

Lapselle esitettyjen nimien lainmukaisuus tutkitaan, kun ilmoitus on saapunut Digi- ja väestötietovirastoon tai kun seurakunta on siirtänyt nimiasian lainmukaisuuden selvittämisen Digi- ja väestötietovirastoon.

Fakta

Näin ilmoitat lapsen nimen

  • Lapselle voi antaa 1–4 etunimeä. Nimen pitää vastata vakiintunutta nimikäytäntöä. Se ei saa aiheuttaa haittaa tai pahennusta tai olla etunimeksi soveltumaton.

  • Vastasyntyneen äiti saa automaattisesti kotiin tietopaketin, joka auttaa lapsen tietojen ilmoittamisessa.

  • Ilmoita lapsen nimet ja äidinkieli kolmen kuukauden kuluessa syntymästä. Tiedot voi ilmoittaa digitaalisesti Digi- ja väestötietoviraston verkkosivuilla tai paperilomakkeella.

Lähde: digi- ja väestötietovirasto

Osion tuoreimmat

Luetuimmat

Mainos