Pintaa syvemmältä

On otettava ratkaiseva askel, katsottava ennakkoluulottomasti pintaa syvemmältä ja heittäydyttävä rohkeasti.

Yksi talvisista suosikkilinnuistani on koskikara, joka muuttaa joka vuosi Pohjois-Norjan vuoripuroilta Vilppulankosken pyörteisiin ja rantakiville talvea viettämään.

Kun kävin viimeisen kerran tänä keväänä kameran kanssa seuraamassa näitä eloisia lintuja, nappasin kuvia, jotka alkoivat puhutella minua erityisellä tavalla.

Koskikara istui aluksi keskellä koskea olevalla kivellä. Istuskellessaan se vaistosi, että kosken pohjalla oli sille ravintoa. Se ei pystynyt näkemään sitä, koska veden pinta liikkui voimakkaasti. Sen piti astua alas vesirajaan ja painaa kasvonsa veteen ja katsoa kohdetta pintaa syvemmältä. Vaivannäkö kannatti, sillä hetken päästä se sukelsi virtaan ja palasi pian takaisin suussaan korrin eli koskikorennon toukka.

Lue lisää: Koskikaran vaivannäkö kannatti – palkinto odotti pintaa syvemmällä

Yksi kristinuskon ydinajatuksia on, että jokaisen ihmisen sisimmässä on jumalakaipuu. Tämä selittää kaikkien uskontojen olemassaolon. Kaikki ihmiset ovat uskonnollisia, ja kaikki uskonnot kuvastavat jumalakaipuuta, mutta vain kristinusko vastaa tähän kaipuuseen. Joku haluaa työntää jumalakaipuun pois ajatuksistaan, joku toinen taas haluaa löytää yhteyden Jumalaan.

Ihminen on kuin kivellä istuva koskikara, joka tietää, että ratkaisu on olemassa, mutta ”tarttis tehrä jotain”, kuten presidentti Koivisto usein sanoi. On otettava ratkaiseva askel, katsottava ennakkoluulottomasti pintaa syvemmältä ja heittäydyttävä rohkeasti.

Raamatussa sanotaan: ”Etsikää Herraa, kun hänet vielä voi löytää, huutakaa häntä avuksi, kun hän on lähellä!” (Jes. 55:6)

Jeesus itse sanoi: ”Minä seison ovella ja kolkutan. Jos joku kuulee minun ääneni ja avaa oven, minä tulen hänen luokseen, ja me aterioimme yhdessä, minä ja hän.” (Ilm. 3:20)

Jumala etsii meitä paljon enemmän kuin me häntä. Hän ei tule tapaamaan meitä vain puolitiehen, vaan paljon pidemmälle. Kirjailija Tito Colliander on sanonut: ”Jos otamme yhden askeleen Jumalaa kohti, hän ottaa sata askelta meitä kohti.” Meidän tulee kuitenkin ottaa se ratkaiseva askel.

Koskikarakin katsoi ennakkoluulottomasti pintaa syvemmältä, hyppäsi yhden askeleen kiven päältä ja sai sen, mitä kaipasi.

Paavo Rauskanen

Mänttä-Vilppula

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luetuimmat

Mainos