Juhlamekot Näpsän lopputyönä – kymmenen vuoden urakka valmiina

Näpsän opintojen ohella valmistui myös käsityön lukiodiplomi.

Leea Leppälahden, Stella Vahalan ja Liida Rönkän vuosien urakka on valmis. Kolmikko sai tänä keväänä päätökseen Näpsä käsityö- ja muotoilukoulun opinnot.

Mänttäläiset Leea Leppälahti, Liida Rönkkä ja Stella Vahala ovat saaneet pitkän opintokokonaisuutensa käsitöiden parissa valmiiksi. Mäntän lukiossa toista vuotta opiskeleva kolmikko sai tänä keväänä päätökseen käsityö- ja muotoilukoulun Näpsässä käsityön taiteen perusopetuksen syventävät opinnot. Kaiken kaikkiaan sekä perus- että syventävien opintojen suorittamiseen on mennyt kymmenisen vuotta.

”Minä olen ollut Näpsässä 10 vuotta, Leea ja Stella 11 vuotta. Nyt kun syventävät opinnot ovat valmiina, tulee opintokokonaisuus päätökseen”, Rönkkä kertoo.

Näpsän lopputyönä kolmikko toteutti itselleen mekot. Syy siihen, miksi he tekivät juuri mekot, löytyy käsityön lukiodiplomista.

”Me suoritamme samalla Tammerkosken lukiolle lukiodiplomia ja sen aihekokonaisuudet olivat tarkemmin rajattuja kuin Näpsän lopputyön. Valitsimme aiheeksi lukiodiplomista ”Juhlaan liittyvä tuote” ja sitä kautta ajatus mekkojen tekemisestä lähti”, nuoret naiset kertovat.

Leea Leppälahti (takana), Stella Vahala ja Liida Rönkkä totesivat mekkojen tekemisen olleen suunnittelutyötä nopeampaa ja helpompaa.

Mahdollisuudestaan suorittaa käsityön lukiodiplomi samalla kuin Näpsän lopputyö, tuli esille lukion opinto-ohjaustunnilla. Näpsän opinnot kolmikko saa hyväksi luettua diplomia varten, joten suoritettavaksi jäi vain itse käsityö sekä siihen liittyvä kirjallinen selvitys itsearviointeineen.

”Vaikka olemme aika vähän ommelleet vaatteita, vei mekontekeminen itsessään vähemmän aikaa kuin suunnittelutyö”, Rönkkä toteaa.

Kolmikon toteuttamat mekot piti alkuperäisen suunnitelman mukaan olla ylioppilasjuhlia varten, mutta matkan varrella suunnitelmat muuttuivat. Aika näyttää, missä mekot pääsevät käyttöön tekijöidensä yllä.

Nyt kun Näpsän opinnot ovat tulleet päätökseen, Rönkkä ja Vahala uskovat jatkavansa käsitöiden tekoa omaksi huvikseen kotona. Rönkkä pitää erityisesti neulomisesta ja Vahala virkkaamisesta.

”Minä olen vähän huono aloittamaan mitään työtä kotona itsekseni, joten aika vähän tulee mitään itsekseen tehtyä”, Leppälahti toteaa.

Leppälahden, Vahalan ja Rönkän tekemät mekot ovat esillä myös Autere-opiston näyttelyssä Aulagalleria Vikmanissa Mänttä-Vilppulan kaupungintalolla. Näyttely päättyy perjantaina 28. huhtikuuta.

Osion tuoreimmat

Luetuimmat

Mainos