Kaksi tornia mukana Tornien taistossa – yli 40 eri lintulajia havaittiin päivän aikana Mänttä-Vilppulassa

BirdLife Suomen Tornien taisto -tapahtuma järjestettiin jo 28. kerran.

Leena Pekkarinen ja Martti Viljakainen havainnoivat lintuja Kolhon Käkijärven lintutornissa myös vuoden 2022 tornien taistossa.

BirdLife Suomen Tornien taisto -tapahtumaan osallistui tänä vuonna kaksi lintutornia Mänttä-Vilppulassa. Palellusvuoren näkötornissa Pohjaslahdella lintuja tarkkailivat tuttuun tapaan Martti Mikkola, Olavi Kivilahti ja Juhani Valovirta. Kolhon Käkijärvellä havainnoivat Paavo Jyrinki, Leena Pekkarinen, Martti Viljakainen ja Esko Ylinen.

Palellusvuoren joukkue havaitsi päivän aikana 47 eri lintulajia, joista mielenkiintoisimmat havainnot olivat merimetso ja haarahaukka. Viileässä ja tyynessä säässä joukkue näki myös 10 laulujoutsenta.

Palellusvuoren näkötornissa Pohjaslahdella lintuja tarkkailivat tuttuun tapaan Juhani Valovirta, Olavi Kivilahti ja Martti Mikkola. Kuva vuoden 2022 Tornien taistosta.

Käkijärvellä havainnoineet kirjasivat ylös yhteensä 41 eri lajia ja laulujoutsenia kirjattiin viisi yksilöä. Joukkue havaitsi päivän aikana muun muassa järripeipon, kaulushaikaran, ruskosuohaukan, nuolihaukan ja valkoviklon.

Kaiken kaikkiaan tapahtumapäivän aikana lintuja tarkkailtiin yli 300 lintutornissa ympäri maan, ja päivän aikana torneissa havainnoi ja vieraili yli 3 000 ihmistä. Lintuja havainnoitiin enimmäkseen heikkotuulisessa poutasäässä. Yö oli kuitenkin kylmä, ja aamulla oli pakkasta eteläisintä Suomea myöten.

Monia hyönteissyöjälintuja havaittiinkin vielä niukasti. Tervapääsky nähtiin vain Helsingin Lauttasaaressa, satakieli kuultiin kahdessa tornissa ja käki runsaassa 20 tornissa. Näkyvä muutto oli useimmilla paikoilla vaisua.

Tapahtuman aikana klo 5–13 torneista havaittiin kaikkiaan yli 200 lajia. Eniten lajeja (108) havaittiin Kristiinankaupungin Siipyyssä. Pohjoisimmassa mukana ollessa tornissa Inarin Kaamasessa yllettiin 28 lajiin.

Tornien taistossa joukkueet pyrkivät pelkästään lintutornissa havainnoiden näkemään tai kuulemaan mahdollisimman monta lintulajia kahdeksassa tunnissa. Samalla opastetaan yleisöä ja tehdään lintuharrastusta tunnetuksi. Joukkueiden osallistumismaksuilla tuetaan tänä vuonna maakotkien lähetinseurantaa. Tornien taisto järjestetään vuosittain toukokuun alussa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luetuimmat

Mainos