Sammuttimet syynissä Mänttä-Vilppulassa – ”Vain toimivalla sammuttimella voi pelastaa hätätilanteessa”

Onnistuneella alkusammutuksella vältytään vuosittain useilta vakavilta henkilövahingoilta ja estetään kymmenien miljoonien eurojen omaisuusvahingot valtakunnan mittakaavassa.

Sammutinkiertue pysähtyi Mäntässä. Vuosittain Mänttä-Vilppulassa tarkastetaan sammuttimia noin 200 kappaletta.

”Onko sammutintasi koskaan tarkastettu? Vain toimivalla sammuttimella voi pelastaa hätätilanteessa”, muistuttaa LähiTapiola Pirkanmaa tiedotteessaan sammutintarkastuspäivästä, joka järjestettiin Mänttä-Vilppulassa 20. huhtikuuta.

Muistilista

Näin ehkäiset tulipaloa

  • Tarkista, että kodissasi on toimiva palovaroitin jokaista alkavaa 60 neliötä kohden. Toimiva palovaroitin antaa kriittisellä hetkellä aikaa pelastautua ja tehdä alkusammutus.

  • Hanki kotiisi sammutuspeite tai käsisammutin, esimerkiksi 6 kg:n kalvovaahto- tai jauhesammutin ja sammutuspeite.

  • Älä käytä viallisia sähkölaitteita tai kuivata pyykkiä kiukaan päällä saunassa.

  • Älä jätä ruokaa liedelle valvomatta, äläkä säilytä lieden lähellä helposti syttyvää tavaraa

  • Älä jätä pyykki- tai tiskikonetta päälle ilman valvontaa.

  • Sijoita kynttilät harkiten ja sammuta ne aina, jos olet viimeinen huoneesta poistuja.

  • Säilytä tulentekovälineet poissa lasten ulottuvilta, esimerkiksi lukollisessa laatikossa.

  • Älä tupakoi sisällä. Voit torkahtaa, jolloin tupakka sytyttää helposti tulipalon.

  • Varmista kodin poistumistiet, tarpeen mukaan varatietikkaat.

  • Käytä tulisijaa käyttöohjeiden mukaisesti.

  • Nuohouta tulisija ja savuhormi säännöllisesti.

  • Varmista alkusammuttimen, sammutuspeitteen ja palovaroittimen toimivuus.

  • Varmista myös, että jokainen perheenjäsen osaa käyttää alkusammutuslaitteita, ja tietää, missä niitä säilytetään.

Lähde: LähiTapiola Pirkanmaa

LähiTapiola Pirkanmaa on järjestänyt sammutintarkastuspäiviä jo vuosikymmenten ajan ja niiden tavoitteena on paloturvallisuuden edistäminen ja vahinkojen ennaltaehkäiseminen.

Moni hankkii kotiinsa käsisammuttimen, mutta ei tule huolehtineeksi sammuttimen säännöllisestä tarkastamisesta sen toimivuuden varmistamiseksi. LähiTapiolan teettämän kyselyn mukaan pirkanmaalaisissa kotitalouksissa alle 10 prosenttia omistaa käsisammuttimen ja niistä noin puolta ei ole tarkistettu viimeiseen kahteen vuoteen tai jopa koskaan. Moni ei myöskään tiedä, että palosammutin on ylipäätään syytä määräajoin tarkastaa.

Tarkastus vuoden tai kahden välien

Palosammuttimien säännöllisten tarkastusten tehtävä on varmistaa, että hätätilanteessa sammutin toimii. Lämpötilan vaihtelun vuoksi sammutin on saattanut menettää painetta tai sammutejauhe on saattanut paakkuuntua, mikä vaikuttaa ratkaisevasti sen toimintakykyyn.

Oriveden Sammutinhuolto Oy:stä Pekka Leppämäki ja Pyry Leppämäki tarkastamassa sammuttimia.

”Tarkastus on hyvä tehdä vuoden välein, jos sammutinta säilytetään paikassa, jossa se on alttiina kosteudelle, tärinälle, lämpötilojen vaihtelulle tai pakkaselle, kuten kylmässä kesämökissä, ajoneuvossa tai veneessä. Kodin sisätiloissa pidettäville käsisammuttimille suosittelemme kahden vuoden välein tehtyä tarkastusta, jonka tekee valtuutettu sammutintarkastaja”, opastaa johtaja Antti Määttänen, hän vastaa LähiTapiola Pirkanmaan korvaustoiminnasta ja liiketoiminnan tuesta.

Tarkastuksessa sammutinliike katsoo sammuttimen toimintakunnon, ja tarvittaessa se eri maksua vastaan huolletaan tai vaihdetaan uuteen. Säännöllisillä tarkastuksilla pyritään havaitsemaan ennalta mahdolliset viat, jotta sammutin todella toimisi tarvittaessa. ”Oman sammuttimen seuraavan tarkastusajan näkee sen kylkeen liimatusta tarrasta”, neuvoo Määttänen.

”LähiTapiola Pirkanmaa tarkastuttaa vuosittain maksutta noin 5 000 – 6 000 sammutinta. Viime vuonna tuli ennätys, yli 6 500 tarkastettua sammutinta. Mänttä-Vilppulassa sammuttimia tarkastetaan vuosittain noin 200 kappaletta. Valtuutettuna huoltoliikkeenämme toimii Oriveden Sammutinhuolto Leppämäki Oy”, Määttänen kertoo.

Sammutin käyttötarkoituksen mukaan

Suomessa kotitaloihin ja asuntoihin ei ole pakollista hankkia käsisammutinta, mutta se on hyvä ja edullinen tapa edistää paloturvallisuutta. Lain mukaan käsisammutin pitää olla veneessä, jos veneessä on liekillä toimiva polttolaite, sisämoottori tai yli 25 kilowatin perämoottori. Matkailuautoissa ja -vaunuissa sammuttimelle ei ole nykyisin lakisääteistä pakkoa, mutta vakuutusyhtiöiden suojeluehtojen mukaan sammutin tulee löytyä.

”Moni ei tiedä, että palosammutin tulee määräajoin tarkastaa.”

Erilaisten palosammuttimien vaihtoehdot ja runsaus voivat hämmentää. Suurin virhe on, jos sammutinta ei ole lainkaan, mutta viisasta sammuttimen valinnassa on kiinnittää huomiota myös sen kokoon ja sammutinaineeseen. Sammuttimia löytyy monessa koossa, sammutinaineella ja teholuokissa. Myös sammuttimien nimitykset saattavat aiheuttaa epäselvyyttä.

Jauhesammuttimet ovat monille tutuin sammutintyyppi ja ne ovat yleisimpiä Suomessa. Niiden rinnalla suosiotaan ovat kasvattaneet nestesammuttimet, joiden sammutusteho on kehittynyt. Kotiin kannattaa valita nestesammutin, koska ne ovat helppokäyttöisiä ja sopivat kaikkien kodin palojen alkusammutukseen.

Fakta

Neuvoja alkusammutukseen:

Oman sammuttimen seuraavan tarkastusajan näkee sen kylkeen liimatusta tarrasta

  • Perehdy käsisammuttimen käyttöön ennalta. Käsisammutin toimii kerrallaan noin 5–20 sekuntia, jolloin sammutteen oikein suuntaaminen on tärkeää.

  • Jos palon syttyminen huomataan heti, sitä voi yrittää sammuttaa. Alkusammutusvälineitä ovat esimerkiksi käsisammuttimet, sammutuspeitteet ja pikapalopostit. Sammuta palon alku, jos voit, mutta älä vaaranna turvallisuuttasi.

  • Alkusammutusvälineitä kannattaa sijoittaa näkyviin paikkoihin, josta ne tarvittaessa saa helposti käyttöön. Toimiva palovaroitin auttaa havaitsemaan palon ja antaa aikaa toimia.

  • Käsisammuttimia on erityyppisiä. Ne voidaan sammutteen mukaan jakaa jauhesammuttimiin, hiilidioksidisammuttimiin ja nestesammuttimiin. Jauhesammuttimet ovat yleisimpiä.

  • Pyri tarkistamaan ennalta, mihin paloihin sammutin soveltuu ja tutustu sen kyljessä olevaan käyttöohjeeseen.

  • Jos palo syttyy, sammuta jaksottain sumuttamalla.

  • Tarvittaessa soita 112 ja pyydä palokunta paikalle varmistamaan, että tuli on kunnolla sammunut eikä uudelleensyttymisen vaaraa ole.

  • Viranomaisten määräämien sammutinten tarkastusväliä ja huoltoa ohjaa sisäministeriön asetus. Omatoimisesti kotitalouteen hankituille sammuttimille se on hyvä ohjenuora.

Lähde: LähiTapiola Pirkanmaa

Kotiin sopii ”vaahtosammutin”

Määttänen sanoo, että kotiin sopii parhaiten nestesammutin eli tutummin vaahtosammutin. Siinä sammutinaineena toimii saippuavaahdon kaltainen seos. Sen sijaan esimerkiksi autoon, veneeseen tai mökille, joissa säilytettäessä lämpötila laskee joskus nollantuntumaan tai alle, jauhesammutin on paras valinta, koska se ei jäädy. ”Perinteinen jauhesammutin on varmasti myös tehokas kotioloissa, mutta suljetuissa sisätiloissa sammutinjauhe pölyää käytettäessä runsaasti, mikä heikentää nopeasti näkyvyyttä ja sotkee perusteellisesti tilat. Kovan sotkun lisäksi sammutinjauhe voi pahimmillaan tuhota kodin elektroniset laitteet korroosion vuoksi”, Määttänen varoittaa.

Hän suosittelee valitsemaan kotiin kuuden kilogramman nestesammuttimen. Jos se tuntuu liian järeältä ja raskaalta, myös kevyempi kahden kilon nestesammutin on hyvä valinta ja helpompi käyttää. ”Jos kotona on riittävä määrä toimivia palovaroittimia makuuhuoneissa ja eteisessä sekä asukkaalla alkusammutustaidot, on mahdollista sammuttaa käytännössä kaikki kotona syttyneet palonalut, jos ne havaitsee ajoissa”, Määttänen kertoo.

Mökille sopivin on kuuden kilogramman jauhesammutin, jos mökissä on talvella kylmät sisätilat. Tarvittaessa sammuttimia voi mökillä olla useampia, sillä tulipalon syttyessä ammattilaisten apu on usein kaukana. Autoon ja veneeseen sopii kahden kilon jauhesammutin.

Jonoa sammutintarkastukseen. Sammuttimet tulee tarkastaa käyttötarkoituksesta riippuen vuoden tai kahden välein.

Alkusammutus ratkaisee paljon

Ensisammutuksen merkityksen puolesta puhuvat pelastustoimen tiedot, joiden mukaan vuosittain alkusammutukseen turvaudutaan lähes 2000 rakennuspalossa. Onnistuneella alkusammutuksella vältytään vuosittain useilta vakavilta henkilövahingoilta ja estetään kymmenien miljoonien eurojen omaisuusvahingot.

Antti Määttänen vastaa LähiTapiola Pirkanmaan korvaustoiminnasta ja liiketoiminnan tuesta.

”Toimiva palovaroitin, sammutuspeite, käsisammutin ja alkusammutustaito luovat erittäin toimivan joka kodin palokunnan. Sammuttimen, kuten muidenkin alkusammutusvälineiden, käyttöä on harjoiteltava. Palovaroitin on erittäin tärkeä pelastautumisen kannalta, sillä se antaa aikaa toimia tulipalon sattuessa”, korvausjohtaja Määttänen neuvoo.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luetuimmat

Mainos