Tuula Vuolle-Selki

1800-luvun nälkävuosien aikaisesta postiryöstöstä tunnetun Hallin Jannen elämä on ollut esillä tähän päivään saakka. Hän on edesottamuksineen antanut nimen laululle, näytelmälle, kirjalle, elokuvalle ja kansanoopperalle. Nimi on kirjailtu jopa lentokoneen kylkeen, kuten myös ravintolan valomainokseen. Hallin Jannen tarina on ruokkinut ihmisten mielikuvitusta, varsinkin kun hänen vaiheensa Siperiaan karkotuksen jälkeen ovat jääneet epämääräisten huhujen ja kirjoitusten varaan.

Hallin Janne, eli Juhani Heikki Juhaninpoika Mattila, syntyi 31.12.1846 Kuoreveden kappelin Hallinpenkin kylässä kestikievariperheen vanhimpana lapsena. Janne tuli maankuuluksi ryöstettyään yhdessä toverinsa kanssa postinkuljettajan ja surmattuaan tämän raa´asti vasaralla iskien syksyllä 1867. Janne joutui tovereineen oikeuden eteen ja tuomittiin yhdessä kumppaninsa, kestikievarin rengin Santerin kanssa karkotettavaksi Siperiaan.

Jannen levotonta ja hurjaksi tunnettua elämäntapaa selitettiin aikanaan ei-suomalaisilla sukujuurilla ja mustalaisverellä. Janne oli kauniita vaatteita rakastava ja erityisen komea, pitkä nuori mies. Käytös oli epäsuomalaisen notkeata. Hänen ensimmäiset matkansa olivat majatalon asiakkaiden kyyditystä, jolloin hän usein yöpyi naisten luona. Eräs Hallin Jannea kuvaava kertomus toteaa: "Missä Jannen etusormi naputti luhdin ovea, siellä se avattiin selko selälleen tuossa tuokiossa."

Hallin Jannen, eli John Norlandin myöhemmät vaiheet

Jannen toveri, renki Santeri kuoli karkotusmatkan aikana, kun taas Hallin Jannen myöhemmät vaiheet ovat epävarmempien huhujen varassa. Legenda oli valmis. Erään tarinan mukaan Janne oli sairastunut ja toimitettu pieneen kaupunkiin Aasian rajalla. Täällä Janne toipui ja viranomaiset odottivat, että voisivat toimittaa hänet määränpäähänsä. Sairaalassa vieraillut ylhäinen nainen olisi mieltynyt Jannen komeaan ulkonäköön ja auttanut tätä pakenemaan.

Kävi siis niin, että Janne ”kuoli” eräänä yönä ja eräs luterilainen saksalainen pappi hautasi hänet. Arkussa oli hiekkaa, mutta Siperian matkustaja oli terve. Kuoreveden kirkkoherra oli saanut saksalaiselta virkaveljeltään kirjeen, jossa tämä ilmoitti Jannen kuolemasta. Ennen kuin Hallin Janne palasi kotimaahan, oli hän viettänyt muutaman vuoden hyväntekijänsä luona.

Mustalaismäki, jossa Hallin Janne yhdessä kestikievarin rengin kanssa surmasi jyväskyläläisen postinkuljettajan 1867.

Mustalaismäki, jossa Hallin Janne yhdessä kestikievarin rengin kanssa surmasi jyväskyläläisen postinkuljettajan 1867.

Suomeen Janne saapui salanimellä ja toivoi tapaavansa nuoruuden lemmittynsä, Mattilan Sandran. Kihlattu oli kuitenkin mennyt naimisiin, joten Janne jatkoi pettyneenä matkaa Norjan Vesisaareen. Tällä matkallaan Janne vietti jonkin aikaa Leppävirralla mustalaisten joukossa. Huhujen mukaan hän olisi käynyt vielä kerran salaa kotiseudullaan. Ruijassa Hallin Janne nai paikallisen naisen, jonka jälkeen hän matkusti yksin Amerikkaan vaimon seuratessa perässä.

Amerikassa Janne käytti nimeä John Norland. Vaimo ja kaksi lasta asuivat Shingle Creekin tiilitehtaalla Minneapolisin lähellä, kunnes Janne ajautui jälleen rikoksen tielle ja joutui vankilaan vekselin väärentämisestä. Vankilasta vapauduttuaan vuonna 1885 surmasi hän kapakan isännän Duluthissa ja sytytti lopuksi paikan palamaan. Tästä ryöstömurhasta Janne tuomittiin hirtettäväksi, mutta kuoli sitä ennen oman käden kautta Duluthin vankilassa alle 40-vuotiaana.

Hallin Jannen hurja maine houkutteli myös nuorempia veljiä urotekoihin; elokuussa 1877 huhuttiin Jämsässä liikkuneen varkaita tiheään. Näistä rötöstelijöistä kahden epäiltiin olevan Hallin Jannen veljiä Aaro ja Otto. Rötöstelevien veljeksen kohtalo oli vanhimman veljen tapaan karu; Aaro hukkui koskeen ja Otto paleltui kuoliaaksi pakkaseen. Hallin veljesten äiti, harras pietisti, oli kuollut suruunsa jo ennen Jannen Siperiaan lähtöä.

Lähde:

http://www.museo24.fi/

Ilmarinen 25.08.1877 nuorempien veljesten rötöstelyistä Jämsässä

Tampereen Sanomat 5.2.1885 ja Keski-Suomi 7.2.1885 ryöstömurhasta Amerikassa

Ernst Lampén Hallin Jannen vaiheista Siperiassa sekä Hallin nuorempien veljesten kohtalosta Matkailulehdessä 1.12.1916


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Etusivullamme juuri nyt:

Sammio