Avilta tarkennuksia kokoontumisiin lokakuun alusta - Koronavirus - KMV-lehti

Avilta tarkennuksia kokoontumisiin lokakuun alusta

Viranomaiset painottavat entistä valppaampaa tartuntojen seurantaa.

Desinfioimisaineet ovat koronavirusepäilyjen herättämän kovan kysynnän myötä altistuneet huijauksille. Varmista, että ostamasi tuote on aito ja tarkoitettu juuri siihen tarkoitukseen, mihin sen hankit.

26.9.2020 15:00

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston alueellinen valmiustoimikunta käsitteli kokouksessaan 24. syyskuuta kiihtyvää koronatilannetta ja sosiaali- ja terveysministeriön ohjauskirjettä.

Kuntien, kuntayhtymien, sairaanhoitopiirien ja aluehallinnon viranomaisia velvoitetaan tartuntojen jatkuvaan seurantaan. Mikäli jollain alueella havaitaan tartuntojen lisääntyvän voimakkaasti, tarvittaessa on ryhdyttävä nopeasti torjuntatoimiin.

– Edellisestä 2 viikon takaisesta valmiustoimikunnan kokouksesta pandemiatilanne on kääntynyt huonompaan suuntaan. Mikäli nykyistä laajempiin rajoitustoimiin tarvitsee ryhtyä, perusteena on välttämättömyys. Tällä hetkellä valmistellaan lisätoimia pandemian hillitsemiseksi, ylijohtaja Marko Pulkkinen toteaa.

Tartuntojen ilmaantuvuus kasvussa

Perjantaihin 25. syyskuuta mennessä koronatartuntojen ilmaantuvuus on noussut 17 alueella kaikista 21 alueesta verrattuna edelliseen 14 päivään.

Pirkanmaan lisäksi eniten uusia tapauksia on todettu Helsingin ja Uudenmaan, Keski-Suomen, Päijät-Hämeen, Etelä-Savon, Varsinais-Suomen, Kanta-Hämeen ja Kymenlaakson sairaanhoitopiirien alueilla.

Pirkanmaalla kansalaisten itse tekemiä ilmoituksia omista oireistaan on perjantaihin 25. syyskuuta mennessä tehnyt 6 214 henkilöä.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos on kerännyt ylläpitämäänsä oirekarttaan tiedot Omaolo.fi-palvelusta sen perusteella, mitä kansalaiset ovat terveydestään kertoneet. Oirekarttaan merkityt tiedot on rajattu ilmoituksiin, joiden perusteella Omaolo-palvelu on suositellut kiireellistä hakeutumista terveydenhuoltoon.

Oirekartan mukaan kurkkukipua on esiintynyt 37,3 prosentilla, yskää 35,1 prosentilla, kuumetta 13,6 prosentilla, päänsärkyä 4 prosentilla, hengitysvaikeuksia 2,5 prosentilla, oksentelua ja ripulia 1,9 prosentilla ja lihaskipua 0,9 prosentilla.

Tapahtumat järjestettävä turvallisesti

Tällä hetkellä avi ei puutu julkisiin kokoontumisiin mutta painottaa, kuinka tapahtumia voidaan järjestää turvallisesti. Viranomaisten ohjeet eivät koske vielä yksityisiä tilaisuuksia, mutta niissäkin toivotaan rajoituksia noudatettavan.

– Kun rajoituksia lähdetään tekemään, tartuntatautilaki edellyttää, että rajoitustoimenpide on välttämätön. Viranomaisten on otettava huomioon kansalaisen perusoikeuksiin liittyviä kysymyksiä, jotta rajoituksen määrä ja hyöty ovat suhteessa siihen, mitä tavoitellaan, aluehallintoylilääkäri Laura Blåfield sanoo.

– Vaikka alueiden tilanne on erilainen, lievennyksiin ei nyt nähty aihetta. Pidän mahdollisena että seuraavan 2 viikon aikana tilannetta joudutaan tarkastelemaan uudelleen.

Viranomaisten tekemien päätösten mukaan yli 50 hengen tapahtumia voi järjestää sisätiloissa ja rajatuissa ulkotiloissa silloin, kun tapahtumanjärjestäjä pystyy varmistamaan osallistujien turvallisuuden. Henkilömäärä on rajattava niin, että etäisyyttä on 1–2 metriä.

Yleisötilaisuuteen, yleiseen kokoontumiseen tai julkiseen tilaan, jossa on muita henkilöitä samanaikaisesti paikalla, ei saa tulla, jos on sairastumiseen viittaavia oireita.

Lokakuusta lähtien oltava entistä tarkempi

Riskiryhmään kuuluvien suositellaan epidemian aikana välttämään lähikontakteja, eikä yleisötilaisuuksiin, yleisiin kokoontumisiin tai julkisissa tiloissa järjestettävään toimintaan suositella osallistumista.

Avin kokoontumisia koskevat tarkennukset ovat voimassa lokakuun alusta. Kevään järeiden rajoitusten kaltaisiin toimiin viranomaiset eivät ole kovin halukkaita ryhtymään.

– Jokaisen pitää ymmärtää rajoitusten ja suositusten välttämättömyys ja niiden noudattamisen tärkeys, Marko Pukkinen painottaa.

Vältä fyysisiä kontakteja

Muista hyvä käsi- ja yskimishygienia

Osion tuoreimmat

Luetuimmat

Mainos