Lääkkeiden kotiinkuljetusta ja puolesta-asiointia - Koronavirus - KMV-lehti

Lääkkeiden kotiinkuljetusta ja puolesta-asiointia

Mäntän apteekista kerrotaan, että on saatu lisäkapasiteettia lääkkeiden kotiinkuljetusta varten. Vilppulan apteekki etsii kuljetusapua parhaillaan. Juupajoella kunta suunnittelee palvelua, jossa myös lääkkeitä Korkeakosken apteekista voitaisiin kuljettaa kotiin, yhdessä ateriapalvelun ja kotihoidon kanssa.

Mäntän apteekin apteekkari Marja Lehtonen kertoo, että on saatu lisäkapasiteettia lääkkeiden kotiinkuljetusta varten.

25.3.2020 10:14 | Päivitetty 25.3.2020 17:33

Mäntän apteekista kerrotaan, että lääkkeiden kotiinkuljetusta tarvitseva asiakas voi ottaa yhteyttä puhelimitse apteekkiin arkisin, mieluummin kello 10 jälkeen. Asiakkaan kanssa käydään Fimean ohjeiden mukaisesti läpi yksitellen, mitä lääkettä ja kuinka paljon toimitetaan. Tässä yhteydessä käydään läpi myös mahdolliset hinnaltaan edullisemmat rinnakkaislääkkeet ja annetaan tarvittava lääkeneuvonta.

Toimitettuja lääkkeitä apteekki ei voi ottaa takaisin, vaikka olisi tilannut sellaista lääkettä joka ei olekaan käytössä. Apteekki kirjaa tilauspuhelujen sisällön ylös ja ne tallennetaan viideksi vuodeksi.

Mäntän apteekin apteekkari Marja Lehtonen toivoo, että kotiinkuljetusta tarvitsevat asiakkaat ennakoivat pitkäaikaiskäytössä olevien lääkkeiden tarpeensa ja ottavat yhteyttä, kun kotona on vielä muutaman viikon lääkemäärä jäljellä.

Näin apteekki pystyy parhaiten palvelemaan kaikkia lääkekuljetusta tarvitsevia asiakkaitaan. Kuurilääkkeet, ynnä muut sellaiset akuutit lääkkeet, pyritään toimittamaan jo samana päivänä.

Lääkkeiden kotiinkuljetus vaatii sen, että asiakas on itse vastaanottamassa lääkkeet, esimerkiksi avonaisiin postilaatikoihin lääkkeitä ei voida toimittaa. Lääkekuljetuksissa otetaan huomioon tartuntariskin minimoinen.

–  Meillä on valmius palvella riskiryhmiin kuuluvia asiakkaita myös apteekin oven ulkopuolelle, esimerkiksi autoon. Näissäkin tapauksissa on hyvä ottaa ensin yhteyttä apteekkiin, kertoo Lehtonen.

Vilppulan apteekin apteekkari Anu Mikkola kertoo, että parhaillaan ollaan etsimässä lääkkeiden kotiinkuljetukseen yhteistyökumppania ja toivotaan, että sellainen löytyy mahdollisimman nopeasti.

Vilppulan apteekin apteekkari Anu Mikkola kertoo, että apteekkiin soittamalla voi sopia lääkkeiden kotiinkuljetuksesta ja puolesta asioinnista. Tapauskohtaisesti voidaan sitten puhua, mikä on järkevin tapa toimia kunkin asiakkaan kohdalla.

–  Parhaillaan ollaan etsimässä lääkkeiden kotiinkuljetukseen yhteistyökumppania ja toivotaan, että sellainen löytyy mahdollisimman nopeasti, kertoo Mikkola.

Lääkkeiden kotiinkuljetuksia ei ole toivottu Vilppulan apteekista paljon, mutta puolesta on kyllä asioitu.

Oriveden apteekin sivuapteekkina toimivasta Korkeakosken apteekista proviisori Miika Walamies kertoo, että Juupajoella on ollut keskustelua kunnan kanssa siitä, että lääkkeiden kotiinkuljetuksia voitaisiin alkaa järjestää niitä tarvitseville. Kuljetus voisi tapahtua yhdessä ateriapalvelun ja kotihoidon kanssa, pari kertaa viikossa.

–  Puolesta-asiointia on riittänyt Korkeakosken apteekissa kyllä, kertoo Walamies.

Toisen henkilön puolesta apteekissa asioimisessa, on tärkeää, että hakija pystyy osoittamaan, että hänellä on oikeus asioida toisen puolesta. Tähän käy asiakkaan KELA-kortti tai potilasohje. Nykyisin asiakkaan on mahdollista antaa toiselle henkilölle lupa puolesta-asiointiin myös Suomi.fi-palvelussa.

Apteekkariliitto korostaa, että yli 70-vuotiaiden, riskiryhmiin kuuluvien ja karanteenissa olevien terveiden ei nyt pidä tulla itse apteekkiin, vaan pyytää läheistä tai omaista asioimaan puolestaan. Mäntän ja Vilppulan apteekkien verkkosivuille, on koottu tärkeimmät tiedotteet aiheesta.

Osion tuoreimmat

Luetuimmat

Mainos