Kaupunki ja Mäntänvuoren Terveys: Mänttä-Vilppulassa ja Juupajoella ei tällä hetkellä ole tiedossa koronavirusinfektiota sairastavia – Tartuntojen ilmaantuminen todennäköistä

Mäntänvuoren Terveys ja Mänttä-Vilppulan kaupunki seuraavat koronavirustilannetta päivittäin. Alueella toimitaan valmiussuunnitelman mukaisesti. Terveydenhuollossa pystytään nopeaan reagointiin.

Mänttä-Vilppulan ja Juupajoen alueella koronaepidemia ei vielä ole käynnistynyt. Mäntänvuoren Terveyden ja Mänttä-Vilppulan kaupungin tiedonannon mukaan perjantaina 17. huhtikuuta alueella ei ole tiedossa koronavirusinfektioon sairastuneita.

17.4.2020 12:07

Mäntänvuoren Terveys Oy:n ja Mänttä-Vilppulan kaupungin perjantaina 17. huhtikuuta julkaiseman tiedotteen mukaan koronaepidemia ei vielä ole käynnistynyt Mänttä-Vilppulan ja Juupajoen alueella.

– Tällä hetkellä alueellamme ei ole koronavirusinfektiota sairastavia tiedossamme. Tartuntojen ilmaantuminen alueellamme on kuitenkin todennäköistä, ja Mäntänvuoren Terveys on varautunut myös laajempaan paikalliseen epidemiaan, johtava lääkäri Kimmo Turunen Mäntänvuoren Terveydestä kertoo.

Vielä ei ole saavutettu tautihuippua

Terveysviranomaisten mukaan koronavirusepidemian huippua ei ole vielä Suomessa saavutettu.

– Pirkanmaan tilanne tartuntojen suhteen on kehittynyt suhteellisen rauhallisesti ja tasaisesti.

Toimet tartuntamäärän kasvun hidastamiseksi erilaisilla rajoituksilla ovat todennäköisesti hillinneet tartuntojen leviämistä.

– Varotoimien ja valtioneuvoston linjausten noudattaminen on edelleen ensiarvoisen tärkeää. Koronavirusinfektiota, kuten muitakin hengitystieinfektioita, vältetään parhaiten huolehtimalla hyvästä käsi- ja yskimishygieniasta sekä välttämällä sosiaalisia kontakteja.

Hallintoylilääkäri Tarja Marjamäen mukaan Mänttä-Vilppulan ja Juupajoen sosiaali- ja terveydenhuollon yksiköissä suojaudutaan ohjeiden mukaisilla suojavarusteilla.

– Potilastyötä tekevät työntekijämme jäävät hengitystieoireisiin sairastuessaan kotiin. Näin pyritään estämään paikallisen epidemian alkamista ja sen alkamisen jälkeenkin vielä hidastamaan epidemian etenemistä. Epidemian edetessä on kuitenkin riskinä, että myös sosiaali- ja terveydenhuollon työntekijät saattavat sairastua.

Eniten oirehtiva tartuttaa eniten

Tartuttavimmillaan sairastunut on silloin, kun hänellä on eniten oireita. Nykytiedon mukaan valtaosan tartunnoista aiheuttavat oireiset henkilöt, todetaan tiedotteessa.

Arviolta 80 prosenttia sairastaa koronaviruksen aiheuttaman infektion lievänä. Sairastuneen on pysyttävä kotonaan eristyksessä, kunnes on toipunut.

Sairastuneen lähikontaktit asetetaan tartuntatautilain mukaan karanteeniin tartuntatautivastuulääkärin toimesta. Tartuntaketjuja pyritään edelleen selvittämään infektiolääkäreiden ohjeiden mukaan.

Pirkanmaan sairaanhoitopiiri on antanut koronavirustestausta varten maakunnalliset toimintaohjeet 15. huhtikuuta.

– Laboratoriotestauksia lisätään alueellamme, mutta alkuvaiheessa on mahdollista, että testausvälineistöä ei ole riittävästi saatavilla jokaiseen kuntaan. Kun testauskapasiteettia on saatu lisättyä, testejä lisätään.

Valmiussuunnitelma on tehty

Valtakunnallista tautirekisteriä ylläpitää Terveyden- ja hyvinvoinnin laitos, joka myös raportoi valtakunnallisesti todetuista tartunnoista ja sairaalahoitoon joutuneiden potilaiden määristä.

Koronatestejä on koko Suomessa tehty 16. huhtikuuta mennessä lähes 50 000, ja niistä on löytynyt 3 489 koronainfektiota. Testatuista noin 7 prosentilla on todettu koronavirusinfektio, eli testi on ollut positiivinen.

Sairaala- ja tehohoidossa olevien potilaiden määrästä Pirkanmaan sairaanhoitopiiri tiedottaa alueellaan ja Thl valtakunnallisesti.

– Koronaepidemiaan pitää suhtautua vakavasti, ja riski tartunnalle on todellinen. Silti on syytä säilyttää maltti ja rauhallisuus. Mänttä-Vilppulan ja Juupajoen alueelle on tehty valmiussuunnitelma, jonka mukaan pystytään reagoimaan muuttuviin tilanteisiin nopeasti, Turunen toteaa.

Mäntänvuoren Terveys pyrkii varmistamaan riittävän henkilöstön saatavuuden. Vastaanottopalveluita on saatavilla vastaanottokäyntien lisäksi myös puhelimitse ja etäyhteydellä.

Edit. 17. huhtikuuta 2020 kello 17.45 vaihdettu otsikkoon ilmaus ”tällä hetkellä”.

Osion tuoreimmat

Luetuimmat

Mainos