Sarapihan näytteenotossa on tehty vajaa 30 koronavirustestiä – Päätöksen testaamisesta tekee aina lääkäri

Mäntänvuoren Terveydessä Sarapihan näytteenotossa drive-in -periaatteella. Kuvituskuva.

17.4.2020 16:09

Mäntänvuoren Terveyden Sarapihan terveysaseman näytteenotossa on tehty tähän mennessä alle 30 koronavirustestiä. Mänttä-Vilppulan kaupungin ylilääkärin Tarja Marjamäen ja Mäntänvuoren Terveyden johtavan lääkärin Kimmo Turusen mukaan ensimmäiset testit tehtiin jo 31. maaliskuuta.

Mänttä-Vilppulan ja Juupajoen kuntalaisia on testattu myös Jämsässä, Tampereen yliopistollisessa sairaalassa sekä työterveyshoidon yksiköissä, mutta näiden testattujen tarkkaa lukumäärää ei ole tiedossa.

– Testauskriteerien lieventyessä testimäärät lisääntyvät vähitellen. Tämä on myös valtiojohdon tavoitteiden mukaista. Testausvälineistö on vielä tällä hetkellä rajaava tekijä meillä paikallisesti, mutta uskomme, että saamme tähän helpotusta lähiaikoina, Marjamäki toteaa.

Turusen ja Marjamäen mukaan koronatestit tehdään paikallisesti Mänttä-Vilppulan Sarapihan terveysaseman tiloissa ja osin drive in -periaatteella terveysaseman piha-alueella.

Testaus toteutetaan ajanvarauksella ja potilaat saavat yksilölliset toimintaohjeet saapumiseen sekä kirjalliset ohjeet jatkosta näytteenoton jälkeen.

– Tätä toimintaa varten meillä on osoitettu erilliset tilat, jotta henkilökunnan sekä potilaiden asianmukainen suojaaminen voidaan turvallisesti toteuttaa. Testattavat eivät siis saa liikkua vapaasti terveysaseman tiloissa, Marjamäki ja Turunen toteavat.

Marjamäen ja Turusen mukaan koronavirustesteihin pääsevät erityisesti oireiset terveyden- ja sosiaalihuollon työntekijät, oireettoman terveyden- ja sosiaalihuollon työntekijän oireinen lähipiiri, oireiset synnyttäjät ja oireiset iäkkäät, yli 70-vuotiaat, henkilöt ja vakavan koronavirustaudin riskiryhmään kuuluvat henkilöt.

–Vähitellen lisätään lääkärin harkinnan mukaan myös muiden akuuttiin hengitystieinfektioon sairastuneiden tutkimista sekä muiden henkilöiden tutkimista, jos oirekuva herättää lääkärin perustellun epäilyn koronavirusinfektiosta, Marjamäki toteaa.

– Tällä hetkellä kuntiin ei ole vielä saatu riittävästi tutkimusvälineistöä, siksikin testausta lisätään vähitellen. Päätöksen testauksen tekemisestä tekee lääkäri.

Koronaviruksen aiheuttaman hengitystieinfektion oirekuva on vaihteleva. Oirekuva voi olla influenssan kaltainen, tai lievä ylähengitystieinfektio tai keuhkokuumeen aiheuttamia oireita.

Marjamäen mukaan joillain sairastuneilla on myös suolisto-oireita. Muun muassa haju- ja makuaistin menetys on vahvasti koronavirus-infektioon viittaava oire, se voi esiintyä yksinään tai liittyä muihin oireisiin.

– Maakunnassa ja meidänkin alueella on myös noroviruksen aiheuttamaa vatsatautia ja ripulia meneillään, joten tulee huomioida, ettei kaikkia suolisto-oireisia tulla tutkimaan koronavirusinfektion osalta, Marjamäki sanoo.

Osion tuoreimmat

Luetuimmat

Mainos