Hallitus kertoi suunnitelmista: Miten koronapassi otetaan käyttöön ja miten maahantulon säännöt muuttuvat?

Sosiaali- ja terveysministeriö esitteli hallituksen esitystä tartuntatautilain muutoksista suorassa lähetyksessä. Muutokset koskevat koronatodistusta ja maahantulosäännöksiä.

Tiedotustilaisuudessa tartuntatautilain muutoksista puhuvat perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru ja STM:n osastopäällikkö Taneli Puumalainen.

21.9.2021 15:42

Hallitus on antoi eduskunnalle esityksen tartuntatautilain muutoksista. Esitystä esiteltiin suorassa lähetyksessä tiistaina.

Aamulehti teki lähetyksestä myös suoraa tekstiseurantaa tässä samassa jutussa.

Hallituksen esityksessä käsitellään Euroopan unionin digitaalisen koronatodistuksen kansallista käyttöä eli koronapassia. Lisäksi esityksessä käsitellään maahantulosäännöksiä.

Sosiaali- ja terveysministeriö (STM) järjesti aiheesta tiedotustilaisuuden, joka alkoi tiistaina kello 14.15. Tilaisuuden oli alun perin määrä alkaa jo kello 11.30.

STT:n tietojen mukaan tiedotustilaisuuden siirtäminen johtui siitä, että maahantulosäännöksistä tarvittiin vielä poliittista keskustelua. Koronapassista sen sijaan yksimielisyys on tiettävästi ollut olemassa jo aiemmin.

Tiedotustilaisuudessa puhuvat perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.), osastopäällikkö Taneli Puumalainen ja hallitusneuvos Kirsi Ruuhonen STM:stä, ylijohtaja Riitta Kaivosoja opetus- ja kulttuuriministeriöstä sekä hallitusneuvos Liisa Huhtala työ- ja elinkeinoministeriöstä.

Lisäksi kysymyksiin ovat vastaamassa STM:n juristi Maija Neva, Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tietoarkkitehti Mika Pihlajamäki ja Kanta-palvelujen päätuoteomistaja Mia Mustonen Kelasta.

Aamulehti seurasi tilaisuutta hetki hetkeltä:

Kello: 14.42: Tiedotustilaisuuden esittelyosuus loppuu ja Aamulehden tekstiseuranta päättyy.

Kello 14.40, Taneli Puumalainen: Maahantulosäännöksistä. Suomen malli on toiminut tähän asti hyvin. Nyt tavoite jatkaa niitä vuoden loppuun.

Kello 14.34, Liisa Huhtala: Tärkeää, että yritys voi itse päättää koronapassin pyynnistä.

Kello 14.32, Riitta Kaivosoja: Opetusministeriö pitää koronapassia perusteltuna ja tarpeellisena.

Ministeriön alalla järjestetään runsaasti yleisötilaisuuksia ja passi tuo tervetulleen mahdollisuuden järjestää tilaisuuksia ja pitää auki paikkoja, kuten liikuntapaikkoja ja museoita.

Kello 14.30: Koronapassi tulisi käyttöön lokakuussa. Koronapassi luettaisiin mobiililaitteella, johon on ladattu Koronatodistuksen lukija -sovellus.

Vaihtoehdot edelleen olisivat siis koronapassi, tuore negatiivinen testitulos tai puolenvuoden sisään sairastettu koronatauti.

Kello 14.29, Kirsi Ruohonen: Tässä esityksessä koronapassina toimisi Omakannasta saatavissa oleva EU:n koronatodistus.

Maahantulosäädöksistä: Suomeen on päässyt täydellä rokotesarjalla jo kaikista maista. Suomalaiset säädökset ovat keskimääräisen tiukat. EU- ja ETA-alueelta on päässyt myös testitodistuksella tai osoittamalla viimeisten kuuden kuukauden aikana sairastetun taudin.

Kello 14.22: Ministeri Krista Kiuru: Kun rokotekattavuus on riittävällä tasolla, yhteiskunta avataan. Normaalitilanteessa ei ole tarvetta koronapassille. Jos jossain puhkeaa paikallinen tautirypäs ja otetaan käyttöön rajoitteita, voi tulla käyttöä myös koronapassille.

Koronapassi ei toimi rajoitteena vaan rajoituksesta vapautuksena.

Kello 14.19: Tilaisuus alkaa. Hallitus kertoo sitä ennen tiedotteessa, että se on antanut eduskunnalle esityksen EU:n digitaalisen koronatodistuksen kansallisesta käytöstä eli koronapassista. Esityksessä ehdotetaan lisättäväksi koronatodistusta koskevat säännökset tartuntatautilakiin.

Koronapassia voitaisiin edellyttää muun muassa ravintoloissa ja yökerhoissa sekä yleisötilaisuuksissa, kuntosaleilla ja muissa urheiluun tai liikuntaan käytettävissä sisäliikuntatiloissa, uimahalleissa ja kylpylöissä, tanssipaikoissa ja ryhmäharrastustoimintaan käytettävissä tiloissa, huvi- ja teemapuistoissa, eläintarhojen sisätiloissa, sisäleikkipuistoissa ja sisäleikkipaikoissa sekä museoissa, näyttelytiloissa ja muissa vastaavissa kulttuuritiloissa.

Hallituksen esityksessä ehdotetaan, että koronapassia voitaisiin edellyttää 12-vuotiailta ja sitä vanhemmilta, mutta lasten oikeuksien toteutumisen varmistamiseksi 12–17-vuotiaiden testaaminen koronatodistuksen saamista varten olisi turvattava julkisessa terveydenhuollossa, jos lapsi ei olisi saanut koronarokotteita.

Hallituksen esitykseen sisältyisi säännökset myös koronatodistukseen liittyvien henkilötietojen käsittelystä ja viranomaisvalvonnasta. Nämä väliaikaiset säännökset olisivat voimassa tämän vuoden loppuun asti.

Tartuntatautilain muutos EU:n digitaalisen koronatodistuksen kansallisesta käytöstä on tarkoitus tulla voimaan mahdollisimman pian.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luetuimmat

Mainos