MainosBonusPanda

Onko pikalainan ottaminen järkevää?

Pikalainan ottoa kannattaa ensisijaisesti pohtia yksilöllisen tarpeen ja tilanteen kannalta. Tutustu esimerkkeihin, milloin pikalainan otto kannattaa.

Pikalaina on suunniteltu siten, että mahdollisimman monenlaisen taustan omaavat henkilöt voivat saada lisärahoitusta taloutensa tasapainottamiseen


Lainanhaku ilman vakuuksia

Pikalaina on yksi lainamuoto, jossa hakijan ei tarvitse vakuuttaa pankin ottamaa riskiä erillisillä vakuuksilla tai takaajilla. Laina on yksinkertaisesti suunniteltu siten, että mahdollisimman monenlaisen taustan omaavat henkilöt voivat tilanteen vaatiessa saada lisärahoitusta taloutensa tasapainottamiseen tai tarvittavien hankintojen rahoittamiseen. Jos siis oma varallisuus ei riitä talouden tyrskyihin, eivätkä vakuudelliset lainat ole vaihtoehto, pikalainalla saat joustoa arkeen.

Myös tilanteessa, jossa lähipiiristä ei löydy lainantakaajaa, tai et halua vaivata tai edes kertoa lainantarpeestasi ulkopuolisille, pikalaina voi pelastaa tilanteesi. Pankit ja rahoituslaitokset eivät kysele tarpeitasi, eivätkä sitä, mihin tarpeeseen pikalaina on kohdistettu. Lainanmyöntö tapahtuu siis puhtaasti maksukykyä ja siihen liittyvää tilannetta arvioiden.

Äkillinen tilanne vai pitkälle kantavat suunnitelmat?

Kaikkein yleisin syy pikalainan otolle on yllättävät arjen tilanteet. Omat, perheenjäsenen tai lemminkin sairaanhoitoa vaativat toimenpiteet voivat tulla täysin varoittamatta hetkellä, jolloin taloudesta puuttuu tarvittava puskuri. Tiukassa taloustilanteessa kotitaloudessa voi mennä isompi laite tai kodinkone rikki tai vaikkapa autosi vaatii välitöntä huoltoa, jolloin arjen sujuminen on vaakalaudalla. Tällaisissa tapauksissa tilanteesta on selvittävä tavalla tai toisella, vaikkapa pikalainan turvin.

Aina lainantarve ei tarkoita katastrofia, vaan lainalla voi hakea myös turvaa tulevaisuuden varalle tai urakehitykseen. Vaikka koulutus on Suomessa ilmaista, useat lisäkoulutukset ja -kurssit ovat yksityisten koulujen varassa, ja hintalappu on toisinaan sen mukainen. Voi myös olla, että lyhyempi kurssi ei ole lainkaan hintava, mutta oma taloutesi ei vain riitä sen kustantamiseen. Oli tilanne mikä tahansa, koulutus on yleensä asia, jonka arvoa työmarkkinoilla ei voi väheksyä. Koska opintoihin suunnattuja tukia tai lainoja ei voi kohdistaa osa-aikaisiin, yksityisiin, jatko- tai lisäkoulutuksiin, pikalainasta voi hakea tarvittavaa tukea.

Pikalaina suuriin unelmiin ja yhdistelylaina arjen tasapainottelemiseen

Hieman harvinaisempi lainantarve voi liittyä johonkin unelmaan kuten maailmanympärysmatkaan tai muuhun suurempaan merkkitapahtumaan, jonka ajankohtaa et välttämättä pysty itse etukäteen suunnittelemaan. Voi olla, että olet säästänyt unelmamatkaa ajatellen, tulet vaihtaneeksi työpaikkaa ja väliin jää sopiva matkanmentävä aukko, joka mahdollistaa unelman toteuttamisen ja päätös pitää tehdä nopeasti. Tällöin pikalainasta voi hakea lisäapua budjettiin.

Mikäli taas sinulla on jo aiempia lainoja, jotka kiristävät taloutta, on hyvä tarkistaa, olisiko lainojen yhdistäminen erityisellä yhdistelylainalla kannattavaa. Luonnollisesti yhden lainan kulut ovat yleensä pienemmät kuin useamman lainan kulut yhteenlaskettuna. Yhdistelylainan ideana onkin, että lainanhaltija saa taloutensa tasapainoon yhdellä erillisellä lainalla, jossa kulut määräytyvät vain tätä lainaa koskien.

Yhdistelylainan kohdalla lainanmyöntöä tarkastellaan hieman joustavammin perustein kuin mitä pikalainoissa yleensä on tapana, sillä yhdistelylaina on varta vasten lainataakan kanssa kamppaileville suunniteltu. Jotta lainanottaja varmasti minimoi lainakulut yhdistelylainan haussa, aivan kuten pikalainojenkin kohdalla, on järkevintä hakea lainaa kilpailutuksen kautta.

Kilpailutus järkevöittää lainanhakua

Lainankilpailutus on järkevän lainanhaun työkalu numero yksi, sillä se on ainoa tapa päästä oikean ja edullisimman lainan jäljille. Kilpailuttaminen tapahtuu helposti netissä, josta pikalainaa välittäviä sivustoja löytyy runsaasti. Voit tutustua lainankilpailutussivustoihin ja vertailla lainoja täällä: https://bonuspanda.com/fi/

Lainahakemukseen kannattaa keskittyä huolella, sillä hakemus lähetetään yleensä useammalle kymmenelle lainanvälittäjälle, jotka tekevät hakemuksen pohjalta tarjouksen.

Ennen kuin tarjoukset saavuttavat lainanhakijan, kilpailuttaja valikoi joukosta parhaat. Lopullisten tarjousten läpikäymiseen on hyvä käyttää hieman aikaa, jotta ymmärtää varmasti niiden sisällön ja sen, mikä tarjouksista sopisi omaan tilanteeseen parhaiten. Lainanhaku välittäjäsivustojen kautta ei itsessään maksa tai sido mihinkään, eli silläkin tavalla niiden käyttö on erittäin perusteltua.

Vasta kun laina on hyväksytty, sen kulut ja takaisinmaksu alkaa juosta. Kuluttajalla on lain mukaan kuitenkin vielä 14 vuorokautta aikaa peruuttaa lainatarjous, mikäli tulee katumapäälle. Tällöin laina ja sille kertyneet kulut maksetaan kokonaisuudessaan takaisin, viimeistään 30 päivää sen peruuttamisesta.

Lue myös: