Rajoja rikkova ja rohkea parisuhderomaani - Puheenvuoro - KMV-lehti

Rajoja rikkova ja rohkea parisuhderomaani

Anna-Leena Härkösen kenraaliharjoitus

21.12.2019 19:04

Jane, matkatoimistotyöntekijä, naimisissa, ei lapsia. Mies näyttelijä, Mikki.  Parisuhteessa kaikki on hyvin, tuttua ja turvallista, he ovat onnellisia. Tai niin aikakin Jane kuvittelee, kunnes Mikki eräänä päivänä ehdottaa Janelle parinvaihtoa. Jane tyrmistyy ajatuksesta, eikö hän riitäkään Mikille? Eikö Mikki olekaan onnellinen hänen kanssaan, vaikka seksi onkin osa kotitöitä?

Mikki koittaa selittää Janelle asian toista laitaa ja vakuuttelee, ettei kokeilulla olisi mitään tekemistä heidän keskinäisen suhteen ja onnellisuuden kanssa. Tottakai hän on onnellinen Janen kanssa.

Hetken asiaa punnittuaan Jane päättää suostua Mikin ehdotukseen. Pariskunta lähtee treffeille toisen parinvaihtoa harrastavan pariskunnan kanssa. Heti alkuun Jane huomaa, että heillä ei ole mitään yhteyttä toiseen pariskuntaan. Homma ei vain toimi ja treffit loppuvat ennen kuin kunnolla alkavatkaan.

Helpolla elämä ei kuitenkaan Janea päästä, sillä epäonnistuneiden treffien jälkeen nainen löytää itsensä aivan toisenlaisen seikkailun ovelta. Jane tapaa baarissa itseään vanhemman, itsevarman Valman. Jane ystävystyy Valman kanssa, joka vie Janen lumoihinsa. Ennen kuin Jane huomaakaan hänellä on suhde naisen, Valman, kanssa. Miten siinä näin pääsi käymään? Jane on naimisissa Mikin kanssa ja seurustelee Valman kanssa.

Janen elämän ihmissuhdekiemurat eivät kuitenkaan lopu lyhyeen. Myös Janen äidin kaapista löytyy luuranko ja Jane haluaa saada asian selville, koska se vaikuttaa suuresti siihen, kuka hän oikeasti on.

Monikerroksinen, mutkainen ja hieman myös humoristinen Anna-Leena Härkösen Kenraaliharjoitus (Otava, 2019, 212 sivua) pureutuu rohkealla otteella parisuhteen kipukohtiin. Härkönen pukee romaanin muotoon monen pitkässä parisuhteessa elävän naisen ja miehen ongelmat ja haasteet, joihin on annettu myös rohkeat, rajoja rikkovat ratkaisut.

Härkösen tuotantoa jonkin verran lukeneena voin todeta tämänkin teoksen olevan tunnistettavaa kirjailijan tuotantoa. Kieli on rohkeaa, räiskyvää ja asioista puhutaan suoraan niiden omilla nimillä. Mitään ei kaunistella ja esitetä kiertoilmauksin.

Kenraaliharjoitus on aiheeltaan mielenkiintoinen ja se vie mukanaan. Jonkin kuitenkin kirjasta jäi puuttumaan, ehkä se lopullinen koukku, joka saa ahmimaan kirjan alusta loppuun.

Mira Metsälä

Kirjoittanut: Anna-Leena Härkönen

Kustantaja: Otava

Julkaistu: 2019

Sivumäärä: 212 sivua.

 

Osion tuoreimmat

Luetuimmat

Mainos