Mökkikameraani jätettiin törkyviesti, näillä 4 vinkillä estät hakkeroinnin - Puheenvuoro - KMV-lehti

Mökkikameraani murtauduttiin ja jätettiin törkeä viesti: "N**kerit v***uun Suomesta" – mutta vielä pahemmin olisi voinut käydä

29.10.2018 19:32

Sain pari viikkoa sitten huolestuneen puhelun appiukoltani. Hän tykkää käydä vilkuilemassa kesämökkiä vahtivaa valvontakameraa internet-selaimella. Kameran avulla saa hyvän käsityksen säätilanteesta, ja hyvällä tuurilla yhteyden toisessa päässä voi nähdä metsän eläimiä juhlimassa ihmisten poissaoloa.

Toissaviikolla kamerassa näkyi jotain muuta. Linssi oli kohdistettu outoon kohtaan ja vasemmassa yläkulmassa luki rasistinen teksti:

Rasistinen viesti ehti olla kuvassa vain muutaman tunnin.­

Juttu oli selvä. Mökin valvontakameraan oli murtauduttu ulkopuolelta.

Jotkut hakkerit haluavat rahaa, eivät huomiota

Nyt jälkeenpäin tapahtuneesta voi syyttää vain yhtä henkilöä: minua. Kun asensin uuden valvontakameran aikaisemmin tänä vuonna, en jaksanut vaihtaa laitteen oletussalasanaa. Joskus myöhemmin sitten, ajattelin, kunnes rasistinen törky muistutti piittaamattomuudestani.

Mukana oli onneksi myös tuuria. Tietoturvayhtiö F-Securen asiantuntija Mikko Hyppönen kertoi aiemmin keväällä suojaamattomien kodin verkkolaitteiden riskeistä. Kaikki hakkerit eivät iske turvattomiin valvontakameroihin vain herättääkseen huomiota.

Pahimmillaan nuo internetin lainsuojattomat saattavat asentaa laitteisiin haittaohjelmia, jotka urkkivat verkkopankkitunnuksia ja salasanoja. Suomesta tunnetaan tapauksia, joissa sisäverkkoon on murtauduttu ilmalämpöpumpun kautta.

Selibaatti ei käy

Varmin tapa pitää verkko turvallisena, on pitää laitteet poissa verkosta. Internet-selibaatti on kuitenkin aika tyhmää. Jos ostan älytelkkarin, tviittaavan hammasharjan tai verkkoon kytkettävän sääaseman, haluan, että sen kaikki ominaisuudet toimivat täysin.

Kokosin tähän pienen muistilistan, joka auttaa tekemään laitteiden verkkokäytöstä aiempaa turvallisempaa.

Luo hyvä salasana ja päivitä ohjelmistot

Älä tee kuten minä, ja ajattele, että helposti murrettavan oletussalasanan ehtii vaihtaa sitten joskus. Vaihda se heti. Mieluusti jo ennen kuin kytket sen verkkoon.

Ohjelmistoista löytyy haavoittuvuuksia, ja niitä paikataan aika-ajoin. Muista siis pitää laitteiden ohjelmistot ajan tasalla.

Kysy turvaominaisuuksista

Kun hankit Instagram-kelpoista pölynimuria, kysy jo liikkeessä millaisia turvaominaisuuksia laitteessa on. Jos kuluttajat eivät ole kiinnostuneita ottamaan imuriselfieitä mahdollisimman turvallisesti, ei valmistajia kiinnosta investoida laitteiden turvaominaisuuksiin.

Hanki tietoturvareititin

Kaikki internet-liikenne kulkee reitittimen kautta. Useat valmistajat myyvät reitittimiä, jotka pitävät suojaamattomat älylaitteet paremmassa turvassa kuin tavalliset laitteet. Ne ovat usein myös muita kalliimpia.

Ota yhteys poliitikkoon

Kukaan ei enää nykyisin pelkää, että jääkaappi syttyy itsestään tuleen. Se johtuu siitä, että jääkaappien turvallisuutta säännellään. EU-maihin on luotu standardit, jotka estävät paloherkkien laitteiden tuonnin sisämarkkinoille.

Kun liikut ulkona ensi keväänä, et voi olla törmäämättä eduskuntaan ja europarlamenttiin pyrkiviin ehdokkaisiin. Suurta vaaliteemaa asiasta ei varmaan saa, mutta mitä jos kysyisit, aikooko juuri hän tehdä jotain asian eteen.

Osion tuoreimmat

Luetuimmat

Tuoreimmat