Missä Laura, siellä ongelma – Onko kohusta toiseen ratsastanut Laura Huhtasaari aito vai ei? - Puheenvuoro - KMV-lehti

Missä Laura, siellä ongelma – Onko kohusta toiseen ratsastanut Laura Huhtasaari aito vai ei?

Laura Huhtasaari on niin mielenkiintoinen henkilö, että hänestä kertovan kirjankin lukee, vaikka ei politiikasta välittäisi pätkääkään.

3.11.2020 17:30

Harvoin törmää kirjaan, joka luo vahvan ennakkoasenteen, jo pelkällä nimellään. Mutta Sakari Muurisen ja Juha Ståhlen Missä Laura, siellä ongelma (Tammi, 2020, 350 sivua) tekee sen välittömästi. Ensivaikutelma on, että populistipoliitikko Laura Huhtasaari aiheuttaa aina ongelmia tai on itse ongelma.

Ennakkoasetelmasta huolimatta Laura Huhtasaaresta kertova kirja ei pyri ainoastaan esittelemään kaikkia populistipolitiikkaan liittyviä asioita ongelmina tai itse Huhtasaarta ongelmien aiheuttajana. Kuitenkaan teos ei anna Huhtasaaresta kovin ylevää kuvaa.

Muurinen ja Ståhle ovat haastatelleet kirjaa varten useita perussuomalaisten sekä muiden puolueiden väkeä sekä Laura Huhtasaaren lähipiiriä ja hänen vaalikampajansa työmyyriä. Huhtasaari itse on tyytynyt kommentoimaan vain tiettyjä aihealueita, joita kirjassa käsitellään. Niihinkään hän ei heti suostunut, mikä tuodaan kirjassa esille.

Huhtasaari tunnetaan mediassa kohusta toiseen ratsastavana populistina, joka päästelee suustaan, mitä milloinkin eikä niitä sen koommin selittele. Sanottu mikä sanottu ja sen takana ollaan.

Huhtasaaren lähipiiri kuvaa naista lämminhenkiseksi, ihanaksi ystäväksi ja älykkääksi naiseksi. Julkinen kuva Huhtasaaresta on aivan päinvastainen, mikä hämmentää soppaa entisestään. Onko Huhtasaari niin älykäs, että osaa huijata kaikkia tekeytymällä suorapuheiseksi ja toisten tekstejä surutta ominaan laukovaksi typerykseksi vai onko hän laskelmoivan kylmäkiskoinen ja itsekin omat valheensa uskova typerys? Siihen kirja ei vastaa, vaikka heittääkin kysymyksen ilmoille.

Muurinen ja Ståhle kuvaavat kirjassaan, että Laura Huhtasaari on erikoinen sekoitus suomalaista oikeistopopulismia ja amerikkalaista hurmoshenkeä. Hän on kuin politiikan aurajuusto, josta menevät sekaisin sekä kannattajat että vastustajat.

Huhtasaaren roolin ja aitouden lisäksi kirja pohtii sitä, mikä mahdollisti täysin tuntemattoman kunnallispoliitikon nousemisen tyhjyydestä kansallisen politiikan terävään kärkeen ja uuden aallon nationalismin kansikuvaksi. Miten Huhtasaaresta tuli mitättömyydestä suuren yleisön suosikki, vaikka hän puhui mitä sattui ja missä sattui. Usein vielä jäi kiinni valheistaan tai toisten tekstien lainaamisesta.

Samalla avataan myös Huhtasaaren roolia vanhan perussuomalaisten hajottamisessa ja uuden vetämän porukan synnyssä.

Vaikka Missä Laura, siellä ongelma -kirja on puhtaasti poliittinen teos, ei se ollut tylsää luettavaa. Kirjoittajien tyyli haastaa Huhtasaarta sekä muita haastateltuja sai lukijan kiinnostuksen pysymään yllä. Kuivaksi politikoinniksi tätä teosta ei voi sanoa, vaikka se aika-ajoin saikin pyörittelemään silmiä.

Suosittelen lukemaan Huhtasaaresta kertovan kirja jo pelkästään siksi, että sillä on kosketuspintansa paikkakuntaan. Itse en olisi ikinä kuvitellut lukevani mitään politiikkaan tai poliitikkoon liittyvää kirjaa, mutta tämä vei minut mennessäni.

Mira Metsälä

Kirjoittanut: Sakari Muurinen, Juha Ståhle

Kustantaja: Tammi

Julkaisuvuosi: 2020

Sivumäärä: 350 sivua.

Osion tuoreimmat

Luetuimmat

Tuoreimmat