Valtuustoaloite pölyttäjähyönteisten elinympäristöjen parantamiseksi

Kaupunki voisi lisätä esimerkiksi sisääntuloväylille isojakin auringonkukka- ja niittykukka-alueita kaunistamaan kaupunkikuvaa, valtuustoaloitteen jättänyt Laura Linkoneva esittää.

27.6.2022 9:45

Maailman pölyttäjäkanta on viime vuosien aikana romahtanut ja yksi syy tähän on hyönteisten elinympäristöjen yksipuolistuminen ja katoaminen sekä hyönteismyrkyt. Kuitenkin edelleen kolme neljäsosaa maailman viljelykasveista tarvitsee hyönteispölytystä.

Toteutus

Pölyttäjäteot ovat monimuotoisuustekona äärimmäisen helppoja. Usein parhaaseen tilanteeseen pääsee, kun jättää tietyt asiat kokonaan tekemättä tai lykkää niiden hoitamista jokusen viikon.

Etenkin keväisin pölyttäjähyönteisillä on niukasti ravintoa ja yksi keino parantaa pölyttäjien tilaa on lykätä nurmikoiden leikkaamista, jolloin esimerkiksi voikukat ehtivät kukkia. Myös ensimmäisenä talviunilta heräävät pajut ovat pölyttäjille tärkeitä ravinnonlähteitä, joten mikäli pajukkoa aiotaan karsia, pitäisi se tehdä vasta kun muu luonto on jo herännyt.

Myöhemmin kesällä leikkaamattomat apila-alueet nurmikentillä ovat pörriäisten mieleen, sekä lisäksi kauniita katsella.

Niityt

Pajujen säästämisen, nurmikonleikkuun myöhäistämisen ja leikkaamattomien alueiden lisäksi ehdotan, että kaupunki lisää karujen niittyjen määrää kaupunkikuvassa.

Niitty on edullinen ja helppohoitoinen, mutta kaiken lisäksi monipuolisessa kukkaloistossaan äärimmäisen kaunis tapa lisätä hyönteisille suotuisia elinympäristöjä. Optimaalinen niitty viihtyy karussa paikassa, eikä sitä tarvitse hoitaa viikoittain samalla tavalla kuin yksipuolista nurmialuetta. Vain niitto loppukesästä riittää.

Kaupunki voisi lisätä esimerkiksi sisääntuloväylille isojakin auringonkukka- ja niittykukka-alueita kaunistamaan kaupunkikuvaa, mutta myös pienempiä muutaman neliön niittykukkalaikkuja nykyisille nurmikkovoittoisille alueille.

Muut keinot

Mikäli kaupunki mahdollisesti käyttää työssään torjunta-aineita, tulisi näiden käyttöä tarkastella kriittisesti.

Myös turhaa valojen käyttöä kesäisin kannattaa harkita tarkkaan, sillä valaistus häiritsee hyönteisiä, mutta myös maksaa kaupunkilaisille.

Kustannus

Kaupunkimme tiukka taloudellinen tilanne on hyvin tiedossa ja monen halutun asian toteuttaminen on siksi hankalaa. Nämä pörriäisteot kuitenkin sekä säästävät kaupunkilaisten varoja, että puutarhaosaston resursseja, mutta myös piristävät taidekaupungin katukuvaa, tuovat monimuotoisuusajattelun osaksi arkea ja edesauttavat kasvien ja hyönteisten elinvoimaisuutta eli samalla elämää ja ihmiskunnan hengissä selviämistä.

Tiedotus

Jottei kaupungin puutarhaosastoa syytetä laiskuudesta, voisi leikkaamattomien nurmialueiden viereen laittaa kylttejä esimerkiksi mehiläisestä. Tämä lisäisi myös kaupunkilaisten tietoisuutta pörriäisteoista ja olisi hyvä signaali kaupungin asenteesta myös turisteille.

Esitän, että Mänttä-Vilppulan kaupunki kartoittaa sopivat niittyalueet ja muut monimuotoisuuskohteet sekä tekee kustannuslaskelmat projektin aloituskuluista, sekä tulevista säästöistä seuraaville vuosille. Toivon, että teemme kaupunkina kaikkemme, että pölyttäjäpopulaatiot pysyvät elinvoimaisina tulevillekin sukupolville.

Laura Linkoneva

Sekä Kokoomuksen valtuustoryhmä

Osion tuoreimmat

Luetuimmat

Mainos