Ehdokkaita löytyi seurakuntavaaleihin

Mänttä-Vilppulassa ei olla sopuvaalien äärellä.

20.9. 6:00

Etenkin pienet seurakunnat joutuvat houkuttelemaan ehdokkaita seurakuntavaaleihin, että kirkkovaltuuston paikat saadaan täytettyä edes sopuvaaleilla. Tänä syksynä Mänttä-Vilppulassa seurakuntavaalit kiinnostivat kuitenkin laajemmin kuin monessa muussa pitäjässä, ja saadaan aikaiseksi aidot vaalit.

Kahdella listalla on ehdokkaita 27, ja heistä 19 valitaan kirkkovaltuustoon. Esimerkiksi isommassa naapurissa Jämsässä kirkkovaltuustoon on ehdolla vain 32 henkilöä, ja 27 heistä valitaan.

Kirkkovaltuustossa päättäjiä odottavat kiperät kysymykset erityisesti taloutta koskien. Seurakuntien väkimäärä vähenee aivan kuten seudun asukasmääräkin, ja lisäksi viime vuosina kirkosta on erottu tasaista tahtia. Tosin koronavuosina eroaminen väheni.

Kirkon tilastokeskuksen mukaan Mänttä-Vilppulan seurakunnan väkimäärä on alle 6 800, ja vähentynyt tänä vuonna jo yli sadalla. Seurakuntaan muutetaan ja sieltä pois muutetaan, eronneitakin on, mutta ratkaiseva luku on sama kuin asukasluvussakin, kuolleiden määrä on suurempi kuin syntyvien, ja tässä tapauksessa myös seurakuntaan liittyvien.

Pienet seurakunnat joutuvat hakemaan säästöjä yhteistyöllä, ja myös luopumaan kaikesta sellaisesta, mikä ei ole seurakunnan ydintehtävää. Esimerkiksi ylläpidettävien kiinteistöjen määrää on vähennettävä.

Nämä asiat herättävät vahvoja tunteita. Valkeakoskella tehtiin 4 vuotta sitten päätös purkaa kirkko. Sitähän ei purematta nielty, ja asian käsittely on edelleen kesken valitusten vuoksi. Asia lienee vaikuttanut siihen, että 27-jäseniseen kirkkovaltuustoon on siellä pyrkimässä peräti 90 ehdokasta.

Osion tuoreimmat

Luetuimmat

Mainos