Millainen on muistiystävällinen yhteiskunta?

Muistisairauksia sairastavien määrä lisääntyy rajusti väestön ikääntymisen myötä.

23.9. 6:00

Muistisairaiden määrän on arvioitu maailmanlaajuisesti jopa kolminkertaistuvan vuoteen seuraavien 30 vuoden aikana. Suomessa on lähes 200 000 muistisairasta ihmistä ja vuosittain sairastuu 14 500 ihmistä.

Muistisairauksista sanotaan, että ne ovat läheisten sairauksia. Muistisairaalla itsellään ei välttämättä ole sairauden tuntoa. Kun läheiset lasketaan mukaan, muistisairaudet koskettavat Suomessa miljoonaa ihmistä.

Kuluvan muistiviikon teema on Hyvää elämää muistiystävällisessä yhteiskunnassa. Millainen sitten on muistiystävällinen yhteiskunta?

Vilppulasta kotoisin oleva Muistiliiton puheenjohtaja, professori Jenni Kulmala toivoo, että muistisairauksien kielteinen kaiku hälvenisi. Muistisairas ei muuttuisi yhteiskunnalle näkymättömäksi, eikä häntä leimaisi pelkästään sairaus. Muistisairaudesta huolimatta voi elää hyvää elämää.

Jokainen meistä tietää tai tuntee muistisairaita ihmisiä. Muistiviikolla peräänkuulutetaan muistiystävällisiä tekoja. Sellainen voi olla vaikka vierailu lähimmäisen luona. Vaikka toinen ei muistaisi hetkeä pitkään, juuri sillä hetkellä se on tärkeä, sillä kyky tuntea erilaisia tunteita säilyy lähes sairauden loppuun asti.

Osion tuoreimmat

Luetuimmat

Mainos